Zaposlenost u BiH: Žene posebno pogođene pandemijom, čine tek trećinu radnika

Zaposlenost u BiH: Žene posebno pogođene pandemijom, čine tek trećinu radnika

Samo trećina od ukupnog broja novozaposlenih u prošloj godini su žene, rezultati su istraživanja „Žene na tržištu rada u BiH“, koje je predstavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Udio novozaposlenih žena u odnosu na ukupan broj zaposlenih iznosi tako 37 odsto. Ovi podaci, poručuju iz Agencije, impliciraju ili da su žene neaktivne na tržištu rada ili je mali broj poslova koji se nudi ženskoj radnoj snazi.

– Analizirajući uticaj pandemije na tržište rada, možemo reći da je ženska radna snaga značajno pogođena smanjenjem ekonomske aktivnosti. Rezultati ove studije ukazuju na potrebu da se odgovarajućim politikama i kroz obrazovni sistem promoviše jedan inovativni pristup i odnos prema ženskoj radnoj snazi – rekao je direktor Agencije za zapošljavanje BiH, Muamer Bandić.

Istraživanje je pokazalo još da su među ženama najviše pogođena zanimanja trgovac, šivač i obućar, koja nose više od polovine prekinutih ugovora.

Ovaj izvještaj je urađen u okviru projekta Evropske unije koji pruža podršku zavodima za zapošljavanje za unapređenje aktivnih mjera zapošljavanja i razvoj strategija zapošljavanja u BiH, za koji je Evropska unija izdvojila više od 1,2 miliona evra bespovratnih sredstava.

– Žene u BiH i dalje su nedovoljno zastupljene i diskriminisane u mnogim sferama, od politike do poslovanja i tržišta rada. To se sada čini još važnijim jer istraživanja pokazuju da su žene, uz postojeće rodne nejednakosti, još ranjivije zbog posljedica kovida-19. EU nastavlja pružati podršku institucijama tržišta rada u Bosni i Hercegovini kako bi izgradile svoje kapacitete i napravile pomak u radu u skladu sa standardima Evropske unije – istakao je Đanluka Vanini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacije Evropske unije u BiH.

U okviru studije anketirano je više od 2.400 poslodavaca u BiH, a u uzorku dominiraju mala preduzeća sa gotovo 80 procenata, što i najbolje oslikava stvarno stanje u ekonomiji. Srednja preduzeća čine 15, dok velika tek nešto više od pet procenata.

– Ovaj izvještaj će pomoći kreatorima politika, posebno zavodima za zapošljavanje, da svojim aktivnim mjerama zapošljavanja adresiraju izazove sa kojima se žene susreću. Po prvi put se na jednoj jedinstvenoj metodologiji provelo istraživanje za izradu detaljnog izvještaja o radu – naglasio je rukovodilac projekta Ranko Markuš.

Prema statističkim podacima, ovog avgusta broj zaposlenih u BiH iznosio je 818.459, a od toga je 354.360 žena.

SI

CATEGORIES
Share This