Zabrana izvoza trupaca „pala“ zbog familijarnih veza

Zabrana izvoza trupaca „pala“ zbog familijarnih veza

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ima informaciju da određene količine drveta iz BiH odlaze u inostranstvo preko Luke Brčko i za to je okrivio bošnjačke familijarne veze, navodeći da prethodni zahtjev Srpske za zabranom izvoza oblovine upravo zbog toga nije prošao.

O ogromnom rastu izvoza trupaca iz BiH u Kinu, mahom preko Luke Brčko, i neodgovornom odnosu države prema privrednicima, CAPITAL je nedavno pisao u tekstu Kinezi izvlače sirovine iz BiH – Masovno kupuju hiljade kubika trupaca, a te informacije sada je potvrdio i sam Višković.

Višković je, za televiziju “K3”, rekao da Vlada Srpske, i uz saglasnost Vlade FBiH, ponovo putem Savjeta ministara traži zabranu izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta na 90 dana da bi i u ovom sektoru zaustavili divljanje cijena i omogućili da se građani Srpske i BiH u kontinuitetu snabdiju ovim sirovinama.

“Za prva četiri mjeseca ove godine peleta je izvezeno za 9,5 miliona KM, ogrevnog drveta za oko 16 miliona KM. Kada preračunate drvo u pelet koje je ugrađeno, to je manje od deset hiljada kubika, a ogrevnog drveta je otišlo blizu 93.000 kubika. Da smo ogrevno drvo preradili u pelet i izvezli dobili bismo 33 miliona KM. Duplo više od ovih 16 miliona KM kada smo prodali ogrevno drvo”, naveo je Višković.

On je rekao da se u šumskim gazdinstvima Srpske kupuje ogrevno drvo po znatno nižim cijenama u odnosu na cijene koje važe na mjestima gdje prodaju to ogrevno drvo.

“Pravimo dvostruku štetu, siječemo našu šumu i dajemo da se neko grije našim drvetom, a da naši ljudi nemaju čime da se griju. Ne možemo to dozvoliti”, naglasio je Višković.

(Capital)

CATEGORIES
Share This