Vlast Srpske krši Ustav: Uskraćivanje prava na liječenje?!

Vlast Srpske krši Ustav: Uskraćivanje prava na liječenje?!

Trudnice, porodilje, djeca i starije osobe imaju pravo na besplatno liječenje, odnosno pravo na zdravstvenu zaštitu koja se plaća iz javnih prihoda – jasno je napisano u Ustavu Republike Srpske. Ipak, trudnica koja se porodi, moraće da plati sve troškove iz svog džepa, ukoliko njen poslodavac nije uplatio doprinose na platu na vrijeme. Isto važi i za porodilje i za djecu čijim roditeljima ili starateljima nisu uplaćeni doprinosi.

Advokat Vladimir Dragičević, za BN televiziju objašnjava da jedan Zakon, u ovom slučaju Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, koji je nedavno stupio na snagu, ne bi smio biti iznad jednog Ustava, kao što je to sada slučaj.

„Smatram da je ovakva praksa direktno u suprotnosti sa Ustavom RS, jer trudnice, djeca i starija lica imaju pravo da se liječe iz javnih prihoda bez ikakvog ograničenja, a ako neko postavlja ograničenja u skladu za nekim zakonom, to se ne odnosi na ove kategorije. Prije svega treba preispitati ustavnost Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju“, poručuje advokat Dragičević.

Jedini izlaz iz ovog problema je, kako kaže advokat Vladimir Dragičević, u izmjeni predmetnog zakona ili donošenju odluke od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS po kojoj bi se ove kategorije smatrale osiguranim licima. U Fondu ne žele ni da čuju za taj prijedlog.

„Svima u društvu bi trebalo da bude u interesu da se poštuju zakonske obaveze, jer ako se za nekoga koji radi i dobijaju mjesečnu platu, ne uplaćuju doprinosi, njegovo liječenje bi se trebalo, onda, finansirati od onoga za koje se doprinosi redovno uplaćuju. Da li je to poruka koju treba da se pošalje? Teza da bez obzira na to što poslodavac nije uplatio doprinose radniku koji je to i zaradio treba omogućiti odobravanje prava iz zdravstvenog osiguranja zasnovana je na po30 grešnoj postavci, jer se na taj način opravdava kršenje zakona, što vjerujemo nikome nije cilj“ – kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Advokat Vladimir Dragičević kaže da je moguće i podnošenje zahtjeva pred nadležnim okružnim sudom, ali to tek nakon što određenoj osobi bude uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu.

 „Taj zahtjev jeste dosta jednostavniji i kraće traje nego klasična tužba. Potrebno je da se ovakav slučaj zaista desi i da Fond odbije uslugu, odnosno da npr ne tretira trudnicu kao osiguranika, ili da Dom zdravlja izda račun, jer u skladu sa Ustavom on ne smije da uskrati ovim kategorijama pravo na pružanje zdravstvene zaštitte“, poručuje Dragičević.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS poručuju da su poslodavci imali skoro tri godine, da se presaberu, izmire dugove i nastave redovnu uplatu doprinosa. Svi su bili upozoreni na vrijeme da je vanredna situacija u Srpskoj ukinuta, te podsjećaju da samo poštuju zakone. Poreska uprava RS je nadzorni organ koji bi trebalo da prati, kontroliše i kažnjava nesavjesne poslodavce. Očigledno bezuspješno. Tanja Vukomanović, poslanik PDP – a u Parlamentu Srpske poručuje da bi trajno rješenje bile drakonske kazne za nesavjesne poslodavce, koliki dug za doprinose tolika i kazna koja dodatno mora da se plati.

 „Trudnica zaposlena na UKC – u ne može da se liječi besplatno jer ona nema zdravstveno osiguranje. Došli smo u situaciju da djeca ne mogu da prime vakcinu, jer se vakcina ne može platiti i nisu znali šta da rade, jer dijete nije bilo osigurano. Sve je to veliki problem i rješenje u koje su nas doveli“, kaže Vukomanović.

U Republici Srpskoj je, zaključno sa junom ove godine, bilo 253 hiljade radnika za koje su redovno uplaćivani doprinosi, dok 46 hiljada nije imalo pravo za zdravstvenu zaštitu zbog poslodavaca koji su isplatili plate, ali ne i uplatili dorpinose. Apsurd u svemu tome je što među njima mahom ima institucija iz javnog sektora, što znači da je u tom slučaju poslodavac država, ista ona koja bi trebalo i da kontroliše i kazni nesavjesne poslodavce.

(BN/Foto: Getty Images)

CATEGORIES
Share This