Vladika Nikolaj Velimirović uvršten među svece SPC

 Vladika Nikolaj Velimirović uvršten među svece SPC

 Vladika Nikolaj Velimirović uvršten je među svece Srpske pravoslavne crkve /SPC/ 24. maja 2003. godine.

Svečana kanonizacija obavljena je u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Već sljedeće godine, episkop šabačko-valjevski Lavrentije svoju zadužbinu, manastir Soko blizu LJubovije i Krupnja, posvetio je Svetom Nikolaju.

Nikolaj Velimirović je po završetku studija teologije u Švajcarskoj doktorirao teologiju na univerzitetu u Bernu, poslije čega je diplomirao filozofiju na engleskom univerzitetu u Oksfordu i doktorirao u Ženevi.

Po povratku u Srbiju postao je predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, 1909. se zamonašio, a potom je završio Duhovnu akademiju u Petrogradu.

Između dva svjetska rata osnovao je Pravoslavnu narodnu hrišćansku zajednicu, poznatu kao Bogomoljački pokret, da bi zaštitio narod od agresivne sektaške propagande.

Nijemci mu nisu oprostili ulogu u obaranju Trojnog pakta krajem marta 1941. godine, pa su ga u Drugom svjetskom ratu, čim su okupirali Jugoslaviju, zatvorili u manastir LJubostinja, potom u manastir Vojlovica.

S patrijarhom Gavrilom 1944. zatočen je u logor Dahau. Umro je u emigraciji u ruskom manastiru Svetog Tihona u Saut Kananu u Pensilvaniji, a sahranjen je na srpskom narodnom groblju pored manastira Svetog Save u Libertvilu.

(Srna)

CATEGORIES
Share This