Vladika Grigorije služio u trebinjskom Sabornom hramu

Vladika Grigorije služio u trebinjskom Sabornom hramu

Njegovo preosveštenstvo episkop dizeldorfski i njemački Grigorije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju povodom praznika Svetog Ignjatija Bogonosca.

Vladika Grigorije je u besjedi nakon liturgije govorio o svetitelju male antiohijske crkve koji se nije uplašio svemoćnog vladara tadašnjeg svijeta, cara Trajana, već je budući smireni starac u sebi gajio jedinstvenu želju koja “poniženog podiže, a gordog i silnog obara”, jer je savršeno znao da svim bićem teži ka Hristu, koji je ostvarenje svake želje i nade.

Na kraju besjede, episkop Grigorije je poželio da u svakom čovjeku zatreperi želja da krene ka Ocu Nebeskom, kojem nas Hristos prinosi blagodaću Duha Svetog.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske saopšteno je da je u trebinjskom Sabornom hramu, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije ugostio vladiku Grigorija, koji je načalstvovao Svetom liturgijom.

Sasluživali su tvrdoški iguman Sava, te sveštenici Radivoje Krulj, Blagota Vasiljević, Nebojša Kolović, Stevan Durić i bratstvo Sabornog hrama.

Nakon službe, vladika Dimitrije čestitao je krsnu slavu episkopu Grigoriju, koji je zahvalio za gostoprimstvo i priliku da bogosluži u Trebinju, zatim su povodom praznika, djecu častili slatkišima.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Ignjatija Bogonosca, Svetog Danila drugog i obilježava praznik Oci.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This