Vladika Grigorije na Slavi u Manastiru Petropavlovo : Hrabri kao Petar da hodimo ka Gospodu i mudri kao Pavle u dugotrpljenju i ljubavi

Vladika Grigorije na Slavi u Manastiru Petropavlovo : Hrabri kao Petar da hodimo ka Gospodu i mudri kao Pavle u dugotrpljenju i ljubavi

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, sestrinstvo Manastira Petropavlovo ugostilo je mnoštvo vjernika i dva veoma draga gosta, Episkope Dimitrija i Grigorija. Preosvećenim Vladikama sasluživali su sveštenici i sveštenomonasi zahumsko-hercegovačke Eparhije i drugih eparhija.

Sestrinstvo manastira Petropavlovo današnji praznik proslavlja kao Slavu manastira, budući da su ranohrišćanski manastirski hramovi posvećeni Svetom apostolu Petru i Svetom apostolu Pavlu. Ovogodišnja slavska svečanost počela je u navečerje Praznika večernjim bogosluženjem.

Nakon Otpusta po blagoslovu Vladike Dimitrija sabranim vjernicima obratio se NJegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i NJemačke G. Grigorije.

Vladika je istakao da je posebna radost danas biti u čudesnom petropavlovskom Manastiru među pokojnima i među sestrama koje svojim životima svjedoče vječni i nepokolebljivi život. Govovoreći o ličnostima apostola Petra i Pavla, Vladika je naglasio da je Petra krasila hrabrost skrivena u sposobnosti da sagleda, i da se suoči sa svojom slabošću koju je kao istinski čovjek morao da nosi; a Pavla je krasila mudrost, praćena smirenošću, dugotrpljenjem i ljubavlju. Apostoli Petar i Pavle su svojim životima postali primjer hrišćanima, koji bi sledeći taj primjer po Petru imali incijativu i hrabrost da hode naprijed, a po Pavlu bi imali mudrost da u tom hodenju naprijed budu i misionari i prosvjetitelji Vaseljenje.


U blizini Manastira Petropavlovo nalazi se pećina koja se po predanju vezuje za boravak apostola Pavla i Tita na tom mjestu u vrijeme misionarskog putovanja ka Dalmaciji. Večernja služba u Pavlovoj pećini počinje u 18:30 časova.

Eparhija Zahumsko – Hercegovačka i Primorska

CATEGORIES
Share This