Vinarija „Vukoje“ i restoran „Toplik“ ugostili „sedmu silu“: Porodična tradicija, kvalitet i uspjeh je zagarantovan (FOTO)

Vinarija „Vukoje“ i restoran „Toplik“ ugostili „sedmu silu“: Porodična tradicija, kvalitet i uspjeh je zagarantovan (FOTO)

Poznati restoran „Toplik“ i Vinarija „Vukoje“ priredili su sinoć u Istočnom Sarajevu novogodišnji prijem za novinare.

Domaćini sada već tradicionalnog druženja u “Topliku” s predstavnicima “sedme sile” uoči Nove godine bili su Radovan Vukoje, čuveni trebinjski vinar i vlasnik “Podruma Vukoje 1982”, jedne od vodećih vinarija u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, zatim Stefan Jovančić, vlasnik restorana, i njegova majka Zorica.

U prigodnom obraćanju, Vukoje je pobrojao najznačajnije investicije i projekte koje je u godini iza nas ostvarila Vinarija “Vukoje”, kako u oblasti vinskog turizma, tako i u sferi proizvodnje.

– Pojavili smo se sa nekim drugim brendovima na tržištu, osnažili našu ponudu destilata sa likerima, sa kojima smo izašli ne samo na tržište u regionu, već i na najzahtjevnije – američko tržište, konkretno u Pennsylvaniju – rekao je Vukoje, podsjetivši i da je na samom ulazu u Trebinje, na lokalitetu Zasad polje, otvoren novi turistički sadržaj – Destilerija “Aperitivo Bar & Shop”.

Dva nova vina

Prisutni u “Topliku” sinoć su imali priliku prvi degustirati dva nova vina Vinarije “Vukoje”, koja u sebi sadrže 15,5 odsto alkohola. Domaćin se stoga malo našalio, objasnivši okupljenima da baš zbog toga nije želio nešto posebno zagrijavati prostoriju u kojoj se održavao prijem, jer će im obrazi porumeniti i dobro ih zagrijati vrhunsko vino.

Godina iza nas, kaže Radovan Vukoje, jedna je od najuspješnijih u istoriji ove vinarije. Kao naročito postignuće izdvojio je najveći svjetski sajam, održan u Meranu (Italija), na kojem su četiri vina Vinarije “Vukoje” selektirana među ona koja su ocijenjena najvišom ocjenom.

Takođe, Vinarija “Vukoje” je imala nominaciju i za vino godine u Engleskoj. Tačnije, londonski časopis “Decanter” je “Carsko vino” Vinarije “Vukoje” iz 2018. nominovao za vino godine u Evropi, a takav rezultat, kaže vlasnik Vinarije, do sada nije ostvarila nijedna vinarija sa područja bivše Jugoslavije.

– Vino je takvo da spaja ljude, daje energiju i budi nova prijateljstva – poručio je Vukoje.

Njegov kum, Stefan Jovančić, inače vlasnik restorana “Toplik” u kojem se poslužuje samo domaća i naročito kvalitetna hrana, kaže da je i za taj ugostiteljski objekat 2022. najbolja godina do sada.

– Ovo je neka porodična priča. Nakon korone, koja je možda bila i najteži dio našeg 25-godišnjeg postojanja, nekako smo se probudili i ova godina nam je sigurno bila najuspješnija i sa najvećim investicijama do sada – rekao je Jovančić.

Sve je krenulo iz neke spontane restoranske priče 1997. godine kada su njegova majka Zorica i pokojni otac Vladimir probali da od izvora pitke vode naprave ribnjak.

– I samo uz veliki trud, rad i zalaganje uspjeli smo na tom jednom selu da napravimo možda i najreprezentativniji objekat u ovom dijelu Sarajeva i šire. Dolaze nam gosti iz svih dijelova Sarajeva ali i turisti.

Napravili smo pet vila sa đakuzijima, sa saunama, to su premium kategorije noćenja. A imamo i apartmanske tipove za niže kategorije. Uglavnom, za svačiji džep po nešto – govori Jovančić.

Za mart iduće godine najavio je pokretanje hotelskog tipa poslovanja – “Toplik Village Resort”.

Sve je počelo 1997.

Stefanova majka Zorica prisjetila se kako je cijeli projekat pokrenula sa svojim pokojnim suprugom Vladimirom 1997. godine.

– Jedna porodica započinje posao na livadi gdje se sijao krompir. Imali smo tu fantastičnu pitku izvorsku vodu koja je i sad prisutna, zahvaljujući kojoj smo napravili ribnjake.

Sve se to ručno radilo, bile su mobe. Stefan je bio mali dječak, čizme, civare i vozi. Imali smo ta neka tri mala stola i jedan mali roštilj. Ja sam vodila kuhinju, a muž je bio konobar. Godine 2004. dolazi malo veći dio restorana, pojavljuju se i naš sadašnji kum i njegov tata Zoran – prisjeća se Zorica.

Obim posla diktirao je i potrebu za novim kadrovima, tako da je zaposleno nekoliko novih radnika.

– Djeca su tu rasla sa nama. Nažalost, 2009. izgubili smo Vladimira, ja sam tada mislila da je kraj svega. Ali, eto, valjda i ne znamo šta možemo sve kada se tako nešto desi… Ali nisam htjela da dozvolim da to tada sve stane. I nastavila sam, ne znam ni sama kako – govori Zorica.

Nadovezao se njen sin Stefan, rekavši da je Zorica nedavno boravila tri mjeseca kod sestre u Beču, a ni njega u tom periodu nije bilo u restoranu 10 dana, te su shvatili da u stvari nije to to.

– Deset dana ne fercera. Nije to ta priča. Mora biti konstantni boravak, moramo biti ovdje. Ovo je jedna porodična priča i planiramo je nastaviti – priča Stefan.

Radovan Vukoje spomenuo je i interesantnu investiciju Vinarije “Vukoje” – ispostavu sa vinskom galerijom u Beogradu, uz vinski klub i shop.

– Što se tiče tržišta, prirodno i normalno je da smo najviše zastupljeni u regionu, ali mi svoje proizvode prodajemo na tri kontinenta – i u Aziji, i u SAD, ali i u 15 zemalja EU, plus Velika Britanija.

Gledamo da svaka ta boca koja izađe iz “Podruma Vukoje” bude najbolji ambasador ove naše zemlje. Jer, jedna lijepa stara latinska poslovica kaže: “Da bi upoznao jedan narod, sjedi za njegov sto, probaj njegovu hranu, pij njegova vina. Onda ćeš shvatiti kakvi su ti ljudi – dodao je Vukoje.

Inače, prisutne predstavnike “sedme sile” u restoranu “Toplik” uz kvalitetnu hranu i vina, zabavljao je i “Toplik bend”.

A.E.

CATEGORIES
Share This