Unoseći badnjak u svoje domove unosimo mir radost i ljubav među bližnje

Unoseći badnjak u svoje domove unosimo mir radost i ljubav među bližnje

Osvanulo Badnje jutro radosni Srbi ustali su rano da idu u sječu badnjaka. Svake godine na Badnji dan raduju se i stariji i mlađi prelijepim Pravoslavnim i srpskim običajima, kojima proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik, Rođenje Hristovo-Božić. Jutros na badnje jutro djeli se ona radost, koju su doživjeli Vitlejemski pastiri, kada im se anđeo javio i rekao „Javljam Vam veliku radost, danas nam se rodio Spas koji je Hristos Gospod“.

Kada su pastiri pohitali do pećine, ponijeli su sa sobom i grane da nalože vatru, jer je jutro bilo veoma hladno. Zato mi sječemo i nalažemo badnjak da bi se zagrijali onom ljubavlju kojom su anđeli nebeski pjevali novorođenom Bogomladencu: Slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Da bismo se obradovali onom vjerom i ljubavlju kojim su mudraci i carevi sa istoka došli i poklonili se, Bogodjetetu i donjeli mu na dar zlato, tamjan i smirnu.

Da se obradujemo onom ljubavlju i nadom kojom su pastiri darivali Gospoda-Jagnje Božije, darujući mu jagnje u Vitlejemskoj pećini. Kada se oglase i zazvone zvona u našim Svetim hramovima, da se prekrsti i pohita u dom Boga živoga, u crkve svete, kao što su i pastiri hitali u Vitlejemsku pećinu. Badnji dan je ustvari, dan radosnog bdijenja i molitve, kada od radosti zahvaljujemo Bogu i Tvorcu što je poslao Sina svoga jedinorodnog, da spasi rod ljudski.

Zato Badnjak i unosimo u kuću jer predtsavlja Hrista. Pogaču i česnicu koju spremamo na Badnji dan i Božić, odnosno hljeb koji prinosimo kao dar naše ljubavi i jeste onaj životni hljeb, jer je Hristos hljeb i hrana naših života.

Vitlejem gdje se rodio Spasitelj svijeta, znači dom hljeba. Zato zablagodarite Gospodu na svakom dobrom daru koji je podario, za hljeb i hranu koju jedete, za porodicu, srodnike i bližnje, sa kojima se živi, za svetinje i svetitelje koji se mole Bogu za ljudski rod. Ponajprije zahvaljujte Bogu darodavcu svih dobara i duhovnih i materijalnih. Sjetimo se u ove dane i pomolimo za neprijatelje. Oprostite svima onima koji su vas uvrijedili, i izmirite se: Sami sa sobom, sa bližnjima i sa Bogom. Sjetite se svih bolesnih, onih koji pate, siročadi, sužanja u tamnicama i svih nevoljnika kojima je naša hrišćanska pomoć potrebna. Pomozimo im i olakšajmo makar dio njihove bolesti, patnje, tuge, bola i muke.

Unoseći badnjak u svoje domove unesite mir radost i ljubav među bližnje i tako izmireni i duhovno pripremljeni, pozovite Hrista neka uđe u srca i duše naše kao što je ušao u ovaj svijet.

Srećan Badnji dan i badnjaci.

ISTOK

CATEGORIES
Share This