Uloga medicinske sestre ključna u pružanju zdravstvene njege

Uloga medicinske sestre ključna u pružanju zdravstvene njege

Ključnu ulogu u pružanju zdravstvene njege i promocije zdravlja ima profesija medicinske sestre, zbog čega je potrebno obavljati stalne edukacije osoblja radi pružanja što bolje usluge pacijentima, rekla je glavna sestra Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Borjana Petrović povodom 12. maja – Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara.

Petrovićeva je navela da su medicinske sestre-tehničari najbrojnija profesionalna kategorija u sistemu zdravstva, odnosno rade na području unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti, liječenja i rehabilitacije.

Petrovićeva je istakla da medicinska sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba da bi mogla razumjeti i nositi se sa različitim situacijama koje ovaj posao donosi, saopšteno je iz Bolnice “Srbija”.

– Biti medicinska sestra znači slušati pacijenta šta govori, pomoći i obezbijediti mu najbolju zdravstvenu njegu – naglasila je Petrovićeva.

Ona je dodala da se medicinska sestra obavezala svojim znanjem da će pružati zdravstvenu zaštitu poštujući moralna i etička načela zdravstvenog sistema.

– Kroz protekle dvije godine smo dokazali da sistem ne može bez nas. Neophodno je skrenuti pažnju javnosti koja je uloga medicinskih sestara u zdravstvu – istakla je Petrovićeva.

Petrovićeva je čestitala ovaj dan svim medicinskim sestrama, kako u Bolnici “Srbija”, tako i širom svijeta.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Sarajevsko-romanijske regije Gospava Pejić istakla je da, povodom praznika sestrinstva, Udruženje obilježava svečano rođendan Florens Najtingejl, koja je rođena u Firenci 12. maja 1820. godine i poznata je po osnivanju modernog sestrinstva.

Tim povodom Pejićeva je čestitala praznik svim medicinskim sestrama širom svijeta, Republike Srpske, a posebno sestrama Sarajevsko-romanijske regije.

Ona je napomenula da se svake godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske sestre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi čija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara.

Srna

CATEGORIES
Share This