U Vlasenici održan protest protiv fabrike za preradu otpadne plastike

U Vlasenici održan protest protiv fabrike za preradu otpadne plastike

Ekološki aktivist i stanovnici Vlasenice protestovali su protiv izgradnje fabrike za hemijsko-termičku obradu plastike u njihovom gradu.

Opštinski načelnik Mirosav Kraljević planira u Vlasenici otvoriti fabriku za preradu otpadne plastike.

Okupljeni na protestima poručili su da neće odustati te su zatražili od vlasti Republike Srpske da ne dozvole otvaranje fabrike.

Još nije poznato kada će fabrika biti otvorena, no oko 1.700 građana potpisalo je peticiju protiveći se tome.

Nakon što je opština odbila da primi peticiju, eko aktivist iz Vlasenice su uputili krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, kao i žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske.

„Odbijanjem peticije stavili su do znanja da ih ne interesuje šta misle građani. Zar dan nam Vlasenica postane evropska deponija smeća“, kazao je okupljenima na protestima Rade Ivanović, član neformalne grupe građana „Eko aktivisti Vlasenica“.

Siniša Purtić, član ove grupe, kazao je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se građani plaše zagađenja i obolijevanja.

„Od prve stambene zgrade do tog pogona ima možda nekih 70 metara vazdušne linije“, kazao je on.

Ekolozi, koji se takođe protive fabrici, upozoravaju da plastika, kada se zagrije na više od 500 stepeni Celzijusa, proizvodi kancerogene materije.

One, po riječima ekologa iz Centra za životnu sredinu, mogu da utiču na respiratorni sistem, rad srca, pojavu kožnih oboljenja i izazivaju probleme sa fertilitetom.

Slobodna Evropa

CATEGORIES
Share This