U Srpskoj prošle godine 25 paljevina: Gorjela i imovina policijskog načelnika

U Srpskoj prošle godine 25 paljevina: Gorjela i imovina policijskog načelnika

– Tokom prošle godine u Srpskoj je zabilježeno 25 krivičnih djela paljevina, a na meti su bile i imovine policijskog načelnika, penzionisanog policajca i direktora škole.

Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) za „Nezavisne novine“, broj ovih krivičnih djela u odnosu na 2021. godinu veći je za devet slučajeva.

Kako ističu iz MUP-a, za ova djela nadležnim tužilaštvima je podneseno 19 izvještaja protiv 16 izvršilaca, od kojih je jedan maloljetnik.

„Pričinjena materijalna šteta je 269.313 KM, dok je u 2021. godini iznosila 272.300 KM“, navode iz MUP-a.

U prošloj godini najviše je bilo paljevina na stambenim objektima, i to 12 puta, dok su u četiri slučaja zapaljeni i poslovni objekti.

„Pored stambenih i poslovnih objekata, na meti su bili pomoćni objekti u tri slučaja, vozila u dva, dok su voćnjak, njiva ili šuma zapaljeni jednom, te tri ostala objekta“, navode iz MUP-a.

Podsjećamo, „Nezavisne novine“ su ranije pisale o slučajevima paljevine koji su obilježili prethodnu godinu, i to iz maja prošle godine u Gradišci u kojima su izgorjele vikendica policijskog načelnika i prodavnica penzionisanog policajca.

Vikendica načelnika Policijske uprave Gradiška Bojana Škorića izgorjela je u Cerovljanima, a iste noći, pod još nerazjašnjenim okolnostima, gorio je i poslovni prostor penzionisanog policajca.

Takođe, jedan od slučajeva paljevine koji je zabilježen lani jeste i onaj vozila Miroslava Popržena, direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ u Banjaluci i predsjednika Aktiva osnovnih škola banjalučke regije. Tada su izgorjela dva vozila, vrijedna više od 30.000 maraka, pa se osnovano sumnja da su požari podmetnuti.

Kako je tada Popržen rekao za „Nezavisne novine“, iako je u prvom slučaju, kada mu je 16. septembra izgorio mercedes vrijedan oko 15.000 maraka, bilo indicija da je u pitanju samozapaljenje, nakon eksplozije njegovog drugog vozila, koje je uništeno početkom decembra u centru Banjaluke, s razlogom se sumnja da mu je neko namjerno zapalio oba vozila.

Iz Vatrogasnog saveza Republike Srpske za „Nezavisne novine“ poručuju da je hitno potrebno pooštravanje kazne za pomenuto krivično djelo.

„Takođe, razmišljamo da predložimo da nosilac svega bude MUP RS, jer je sada podijeljeno, odnosno MUP prikuplja podatke, a Republička uprava za inspekcijske poslove sankcioniše. Smatramo da je bolje da sve radi jedna institucija“, navode iz Vatrogasnog saveza RS.

Kako ističu, raspon za kazne je od 100 do 1.000 KM, a najviše izrečenih kazni je po 100 KM.

„S obzirom na krivično djelo, kazne su male, potrebno je povećati iznos sankcije, kao i to da počinioci javno budu objavljeni kako bi se preventivno djelovalo“, navode iz Vatrogasnog saveza.

Dodaju da je broj požara sigurno veći od evidentiranih.

„Sigurno je veći broj požara nego što je prijavljeno, nažalost najveći krivac je ljudski faktor. Od 2019. godine imamo novinu u zakonu gdje je uvedena sankcija za izazivanje požara usljed paljenja korova, ali to u praksi i nije baš primjenjivo“, navode iz ovog saveza.

 

 Stambeni objekti     12

Poslovni objekti        4

Pomoćni objekti        3

Ostali objekti             3

Vozila                         2

Voćnjak, njiva ili šuma 1

 

CATEGORIES
Share This