U Službenoj zabilješci jedno na svjedočenju drugo. Gdje policajci govore istinu?

U Službenoj zabilješci jedno na svjedočenju drugo. Gdje policajci govore istinu?

Sedmog dana jula 2020. godine na trgu Krajine je u 18 časova počela konferencija za medije koju su najavili i organizovali članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida”. Dok je aktivista te grupe Ozren Perduv davao izjavu okupljenim novinarima konferenciju je prekinulo desetak policajaca banjalučke Policijske uprave. U Banjaluci se do tada nije desilo da policija prekine konferenciju za medije na javnoj površini i pod izgovorom nedozvoljenog okupljanja liši slobode učesnike konferencije.

U vrhu banjalučke policije su tada, uporno, ponavljali kako su se članovi grupe Pravda za Davida okupili bez dozvole i kako su se oglušili o naređenje policajaca da se raziđu. Nikada prije a ni poslije se nije desilo da policija prekine konferenciju bilo koje političke stranke ili organizacije pod izgovorom da je konferencija za medije neprijavljeno javno okupljanje. Inače, u banjalučkoj policiji su tih mjeseci imali čudno poimanje Zakona o javnom okupljanju koje je Osnovni sud u Banjaluci redovno opovrgavao, oslobađajući građane odgovornosti.

Ozren Perduv je tražio sudsko odlučivanje povodom prekršajne prijave koju je tada dobio a na ročištu, održanom na Osnovnom sudu u srijedu 17.11.2021. godine svjedočio je policajac Miroslav Aleksić koji je 7. jula izdao naredbu za privođenje Perduva. Interesantno, njegovo svjedočenje je u suprotnosti sa službenom zabilješkom sačinjenom nakon hapšenja aktivista “Pravde za Davida” 7. jula prošle godine.

U Službenoj zabilješci piše da su policajci obilazili “stanično područje” i da su “tom prilikom uočili neprijavljeno okupljanje članova političke partije “Pokret Pravde” (konferencija za medije). Piše i da su policajci u blizini krivog sata primjetilii petnaestak članova “Pravde za Davida” i novinarske ekipe te da su se uputili ka grupi u kojoj je stajao i Perduv.

Došavši na lice mjesta pomoćnik komandira Aleksić Miroslav se obratio učesnicima skupa riječima da navedeno okupljanje nije najavljeno nadležnom organu, da nemaju odobrenje od strane grada Banjaluka za korištenje javne površine, te da se isti raziđu sa navedene lokacije jer pomenuti skup nije prijavljen nadležnom organu a što isti odbija da učini govoreći “Zašto bi se udaljili“”, piše u Službenoj zabilješci.

Dalje se navodi da je Perduv lišen slobode s obzirom da se dva puta oglušio o naređenje policijskog službenika. Iz Službene zabilješke se može zaključiti da su policajci bili u redovnoj patroli u centru grada i da su primjetili, kako navode, neprijavljen skup i da su zbog toga reagovali.

Na svjedočenju, međutim, Miroslav Aleksić navodi kako ipak konferencija za medije nije slučajno uočena već da je, nakon što je konferencija najvaljena u medijima, u Policijskoj upravi Banjaluka tim povodom organizovan sastanak rukovodstva uprave na kojem je njemu predočeno da je za 18 časova najavljena konferencija za medije. On svjedoči i da mu je rečeno da policajci 15 ili 10 minuta prije 18 časova budu na trgu Krajine sa patrolom policijskih službenika i da se shodno Zakonu o javnom redu i miru i Zakonu o javnom okupljanju obrati Ozrenu Perduvu i dajeluje u skladu sa njegovim odgovorom.

Pored Perduva taj dan je slobode lišeno još devet lica koji su pokušali da izjave medijima daju ispred Policijske uprave Banjaluka, takođe na javnoj površini.

GERILA info

CATEGORIES
Share This