U RS stradalo duplo više radnika nego prošle godine

U RS stradalo duplo više radnika nego prošle godine

U Republici Srpskoj je tokom 11 mjeseci ove godine stradalo ukupno 16 radnika, što je duplo više nego u istom periodu 2020, kada je zabilježeno osam takvih tragedija.

Štaviše, ove godine je srušen rekord u odnosu na nekoliko godina ranije jer se u cijeloj 2017. godini dogodilo osam smrtnih povreda na radu, u 2018. njih 13, a 2019. je evidentirano devet tragedija.

Iz Inspektorata Republike Srpske je potvrđeno da se za 11 mjeseci 2021. godine, u oblasti nadzora inspekcije rada, dogodilo 15 smrtnih povreda na radu, od čega jedna u elektroprivredi, četiri u građevinarstvu, tri u ostalim djelatnostima i sedam u šumarsko-drvnoj industriji.

– Takođe, u oblasti nadzora tehničke inspekcije, to jest u rudarstvu, dogodila se jedna smrtna povreda na radu – istakli su iz Inspektorata Srpske.

Prema podacima Inspektorata Srpske, u istom periodu 2020. godine u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo se sedam smrtnih povreda na radu – jedna u elektroprivredi, dvije u građevinarstvu, četiri u šumarstvu i drvnoj industriji. Takođe, u 2020. godini u oblasti nadzora tehničke inspekcije, to jest u rudarstvu, dogodila se jedna smrtna povreda na radu.

– Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda te šumarstvo i drvna industrija, u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu. U kategoriju ostale djelatnosti svrstavaju se oblasti kao što su trgovina, turizam, kultura, prosvjeta, komunalne djelatnosti i drugo, u kojima povrede nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta – naveli su iz Inspektorata Republike Srpske.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske, kaže da je strašan podatak da je za 11 mjeseci 2021. godine 16 ljudi izgubilo život na radnom mjestu.

– Činjenica je da se ne poštuje ni Zakon o radu ni Strategija o zaštiti na radu. Ono što je najgore – ne poštuje se čak ni ljudski život. Iz godine u godinu situacija se pogoršava. Mnogo je i jedan život, a ta brojka od 16 je alarm da svi kontrolni organi konačno moraju početi da rade svoj posao – istakla je Vrabičićeva.

Sa njom se slaže i Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji takođe naglašava da kontrolni organi treba češće da izlaze u kontrolu.

– To je strašna brojka. Uglavnom je to nepoštovanje propisa. Mislim da inspektori moraju raditi više na tome, to je jedino rješenje. Sama preventiva nije dovoljna. Moraju se pooštriti kontrole – naveo je Petrović.

Iz Inspektorata RS podsjećaju da je jedna od najrizičnijih djelatnosti građevinarstvo i upravo toj oblasti se, kako tvrde, posvećuje posebna pažnja te se kontinuirano uvrštava u operativne planove kontrola.

– Najčešće nepravilnosti koje su utvrđene u oblasti građevinarstva odnosile su se na organizovanje poslova zaštite na radu, vršenje periodičnih pregleda sredstava rada i opreme, obezbjeđenje upotrebnih dozvola za sredstva rada i opremu, osposobljavanje radnika za bezbjedan i zdrav rad, itd – rekli su iz Inspektorata Republike Srpske.

(nezavisne)

CATEGORIES
Share This