U Mostaru nađeni posmrtni ostaci srpskih žrtava

U Mostaru nađeni posmrtni ostaci srpskih žrtava

Podgorički IN4S nezvanično saznaje od svojih izvora iz Mostara da se u masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci pedeset osoba srpske nacionalnosti, koji su stradali od muslimanske ruke, iako mediji u BiH-a to još nisu objavili.

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri osobe ekshumirani su  na lokalitetu Bišće polje kod Mostara, prenosi portal bljesak.info.

“Nakon ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci su prevezeni u Gradsko groblje Sutina u Mostaru, gdje će biti obavljena obdukcija te izuzeti koštani uzorci kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet osoba čiji su ostaci pronađeni, odnosno utvrditi radi li se o žrtvama iz proteklog rata ili  starijim posmrtnim ostacima“, kazala je portparol Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Prema informacijama Instituta, pretpostavlja se da se u ovom slučaju radi o žrtvama srpske nacionalnosti s područja grada Mostara. Ekshumacijom je po naredbi Suda BiH rukovodilo Tužilaštvo BiH, a osim istražitelja Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH, ekshumaciji je prisustvovao i antropolog ICMP-a.

IN4S nezvanično saznaje od svojih izvora iz Mostara, u masovnoj grobnici se nalaze posmrtni ostaci pedeset osoba srpske nacionalnosti, koji su stradali od muslimanske ruke, iako mediji u BiH-a to još nisu objavili.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This