Trudnice u Srpskoj prenatalne testove i dalje plaćaju 1.600 KM

Trudnice u Srpskoj prenatalne testove i dalje plaćaju 1.600 KM

Još nije poznato kada će za trudnice u Srpskoj biti besplatni prenatalni testovi, iako je zakon koji predviđa ovu mogućnost na snagu stupio još prije pola godina.

Donedavno se čekalo na usvajanje Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice, te donošenje odluke o načinu finansiranja ovog programa.

Pomenuti program je usvojen i objavljen u Službenom glasniku, a Vlada Republike Srpske je na posljednjoj sjednici, održanoj 2. marta ove godine, donijela odluku kojom se za ovu godine obezbjeđuju dva miliona KM za njegovo finansiranje.

Međutim, trudnice kojima je preporučen neinvanzivni prenatalni test, ovu dijagnostičku proceduru i dalje plaćaju, za što, u slučaju kompletne analize, moraju da izdvoje skoro 1.600 KM.

Naime, još nije pronađena zdravstvena ustanova, odnosno laboratorija u kojoj će biti analizirani uzorci uzeti u bolnicama u Srpskoj, niti se zna kada će to konkretno biti.

To i dalje izaziva revolt kod trudnica i žena koje uskoro planiraju potomstvo, a koje su se nadale da će, stupanjem na snagu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, imati mogućnost da besplatno urade pomenuti test, naravno, ako struka procijeni da je to neophodno.

– Imam 40 godina i ostala sam u drugom stanju prirodnim putem. Uradila sam testove iz krvi, a rezultat nije baš najbolji, prvenstveno zbog godina. U takvnim situacijama se preporučuje neki sveobuhvatniji neinvanzivni prenatalni test, da bi se isključio rizik od hromosomskih poremećaja. Ove testove je najbolje uraditi između 10. i 12. sedmice trudnoće, što znači da trudnice u Srpskoj ne mogu da čekaju usvajanje nekih odluka i pravilnika, na osnovu kojih će oni kod nas napokon postati besplatni. Trenutno sam, u 11. nedjelji trudnoće, a uzimanje uzorka za test zakazala sam za sljedeću sedmicu. Test će me koštati 1.580 KM. Apsurd je da je zakon na snazi već pola godine, ali da žene od toga, zasad, nemaju nikakvu korist – naglašava Marta K. iz Banjaluke.

Buduće roditelje dodatno ljuti to što ženama koje testove urade u periodu od stupanja zakona na snagu do početka finansiranja pomenutog prava, novac neće biti refundiran.

– Pitam se, čemu onda i usvajati ili mijenjati zakone – kaže sagovornica „Srpskainfo“.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske objašnjavaju da je njihov Upravni odbor nedavno  usvojio Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice, kojim se utvrđuju kriterijumi i način ostvarivanja ovog prava.

– Vlada Republike Srpske je prošle sedmice, u skladu sa pomenutim zakonom, donijela Odluku o načinu finansiranja ovog prava, koja stupa na snagu osam dana nakon objave u Službenom glasniku Republike Srpske. Inače, riječ je o pravu koje je prvi put uvršteno u paket prava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje će u potpunosti biti finansirano i po tome je Srpska jedinstvena u regionu – naglašavaju za „Srpskainfo“ u FZO i podsjećaju da je kriterijume finansiranja prenatalnih testova, odnosno, ko ima pravo na njih, odredila zdravstvena struka, tačnije ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

– Primjena ovog prava u praksi počinje onog momenta kada se usvoje svi potrebni podzakonski akti u skladu Zakonom i kada UKC Srpske potpiše ugovor sa ustanovom u inostranstvu koja će analizirati uzorke. S obzirom na to da su pomenuti program, kao i odluka Vlade Republike Srpske već usvojeni, preostalo je još da UKC RS potpiše pomenuti ugovor – objašnjavaju u ovom fondu.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske naglašavaju da će u narednom periodu postupiti prema instrukcijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

– Tačnije, pristupićemo pronalasku adekvatne referentne inostrane laboratorije i potpisivanju ugovora u svrhu slanja prenatalnih testova na analizu. Javnost će o tome biti biti blagovremeno informisana – poručuju za „Srpskainfo“ iz ove zdravstvene ustanove.

Podsjetimo, početkom septembra 2022, tadašnja predsjednica Srpske Željka Cvijanović inicirala je novi nacionalni program podrške trudnicama – besplatan prenatalni test za buduće majke.

– Ovom mjerom želimo postići da budući roditelji budu spokojni i da svoje potomstvo dočekuju na miran način. Ona podrazumijeva rasterećenje budžeta, jer neće roditelji sami morati razmišljati na koji način obezbijediti sredstva za besplatne prenatalne testove – rekla je tom prilikom Cvijanovićeva.

Međutim, osim brige za zdravo potomstvo, parovi u Srpskoj i dalje razbijaju glavu kako obezbijediti oko 1.600 KM za prenatalne testove, čak i kad sve ukazuje na to da ova dijagnostika nije hir, nego potreba.

Takođe, novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđeno je da parovi koji ispunjavaju uslove, treći pokušaj vantjelesne oplodnje besplatno mogu da urade u klinici po vlastitom izboru, odnosno van Srpske. Međutim, ni ovu zakonsku mogućnost još niko nije iskoristio.

Uzorak će se uzimati u bolnicama

Prema Programu neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2023, pravo na prenatalni test imaće žene starije od 35 godina, kojima neće biti potrebna preporuka genetskog savjetovališta. – Takođe, pravo na finansiranje imaće i trudnice koje do trenutka poroda imaju manje od 35 godina, ukoliko imaju preporuku genetskog savjetovališta. To podrazumijeva loše rezultate ultrazvučnog pregleda fetusa, kombinovanog skrininga ili tripl testa, genetske mutacije, nasljedne bolesti, usljed komplikacija poput prsnuća plodovih ovojaka, teškog krvarenja ili kontrakcija materice i slično – objašnjavaju u FZO.

Dakle, pravo će, kako ističu, imati i trudnice mlađe od 35 godina, ukoliko imaju preporuku u skladu sa ovim programom.

– Kako je definisano programom, pravo na finansiranje prenatalnih testova trudnice ostvaruju na osnovu uputnice ginekologa kod koga su registrovane, dok se će uzorak krvi uzimati u javnim bolnicama sa kojima FZO RS ima potpisan ugovor. Bolnice će uzorak krvi dostvaljati UKC Srpske koji će dalje prosleđivati uzorak na testiranje ustanovi sa kojom zaključe ugovor za proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja – poručuju iz FZO.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This