Treća godina bez “Dana jagoda”: Na ovu manifestaciju je u Slatinu dolazilo do 10.000 ljudi

Treća godina bez “Dana jagoda”: Na ovu manifestaciju je u Slatinu dolazilo do 10.000 ljudi

Manifestacija “Dan jagoda” u Slatini, koju je posjećivalo i po 10.000 ljudi, nažalost, neće biti održana ni ove godine.

Posljednji put je održana 2019. godine, i to je bilo 17. put da se održava manifestacija koja je imala za cilj podršku i promociju proizvođača jagoda iz ovog kraja, koji se nalazi na teritoriji opštine Laktaši. Prvi put je manifestacija održana 2002. godine i u veoma kratkom roku je postala prepoznatljiva u cijelom regionu.

Prethodne dvije godine manifestacija nije održana zbog korona mjera – zabrane i ograničenog broja okupljanja. Međutim, ove godine ne postoje takve mjere.

Načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Brankica Zelić, za Srpskainfo kaže da je budžet opštine Laktaši za ovu godinu planiran i usvojen krajem 2021. godine kada su na snazi bile značajne mjere protiv virusa korona.

– To je jedan od razloga zbog kojih nisu planirana sredstva za održavanje ove manifestacije – objašnjava Zelićeva.

Napominje i da se broj izlagača jagoda posljednjih godina smanjio.

– Bez obzira na to, i ove godine smo, kao i prethodnih godina kada se manifestacija nije održavala zbog virusa korona, kroz Program korišćenja sredstava za podsticaj proizvodnje za ovu godinu obezbijedili 10.000 KM za unapređenje jagodičarstva na području opštine Laktaši. Tačnije, opština će i ove godine nabavljati i distribuisati sadni materijal jagode poljoprivrednim proizvođačima, koji se bave proizvodnjom jagode, u navedenom iznosu – ističe Zelićeva.

Kada je u pitanju proizvodnja jagoda u Slatini, najveći problem je nedostatak radne snage zbog čega se svake godine smanjuje površina zasađena ovim voćem. Tako sada ne postoji površina pod jagodama od tri dunuma, sve su male, zasađene uglavnom oko kuća.

BREND

Na sajtu Turističke organizacije Laktaši i dalje s ponosom ističu manifestaciju.

– Početkom juna, u Slatini se tradicionalno održava manifestacija “Dan jagode”. Ova kulturno-zabavna, privredna i turistička manifestacija, zamišljena je kao spoj poljoprivrede i turizma, kroz razvoj jagodarstva u turističkom i banjskom mjestu Slatina. Osim izložbe jagoda i izbora najuspešnijih jagodara, manifestacija je propraćena različitim kulturno-zabavnim sadržajima. Slatinska jagoda postala je brend slatinskog kraja, skoro jednako poznata kao i Banja Slatina i prirodni ljekoviti izvori koji je okružuju – kažu u Turističkoj organizaciji.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This