Trebinjski vinari: Pomoći ćemo kolegi Petroviću iz Velike Hoče

Trebinjski vinari: Pomoći ćemo kolegi Petroviću iz Velike Hoče

Vinari iz Trebinja su spremni da pomognu Vinariji Petrović iz srpske enklave Velika Hoča na Kosovu i Metohiji kojoj je kosovska policija i tužilaštvo tzv. Kosova oduzelo 42.000 litara vina i oko tri hiljade litara rakije, a šteta procijenjena za najmanje 200.000 evra.

 

Oni su se u vezi sa načinima pomoći sastali i sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, dogvorivši se, kako je nakon sastanka istakao Dragan Anđelić, vlasnik Vinskog podruma “Anđelić,” da niko od njih ne ide pojedinačno sa pružanjem podrške i pomoći već da djeluju jedinstveno.

– Svako od nas je imao pojedinačne prijedloge, a jedna od ideja je bila da se iz objekata Hercegovačke kuće u Trebinju, Banjaluci, Sarajevu, doniraju naše boce vina i da se uz ponudu reklamne cijene prodaju, ali nije isključena ni aukcija naših skupocjenih vina i drugi načini pomoći, iako se ne vodimo samo mišlju materijalne podrške – objasnio je Anđelić.

Napominjući da je svakome vinaru teško pala ova vijest, jer znaju koliko je truda i rada uloženo u oduzeto vino i rakiju, Anđelić kaže da su vinari zauzeli jedinstven stav i oko toga sve što se Srbima radi na Kosovu mi u Trebinju i u srpskim sredinama ne smijemo raditi.

– Mi moramo ostati iznad toga, jer je Trebinje grad koji je na jednom drugom nivou, grad koji ima sve gradske manire, i sport, i kulturu i jedinstven, topao i gostoprimljiv način življenja koji moramo zadržati – dodao je Anđelić.

I gradonačelnik Mirko Ćurić je nakon sastanka zauzeo stav da se stanovništvo Trebinja, potreseno najnovijim događanjima i oko Sabornog hrama u Mostaru i događajima na Kosovu, mora suzdržati od bilo kakvih osvetoljubivih radnji.

Napominjući da su gradske vlasti iz Trebinja stupile u komunikaciju sa Srđanom Petrovićem, on je potvrdio da je dogvoren dolazak ovoga vinara u Trebinje do kraja godine, gdje će na zajedničkom sastanku izdefinisati na koji se način može pomoći toj porodici.

– Dogvorićemo se da li je u pitanju neki novac, ili vino i rakija koji su mu oduzeti, ali činjenica je jedna da ako njega neće pokolebati ovaj čin kosovske policije u daljem bavljenju vinarstvom i da će ostati na Kosovu i Metohiji, ni mi se nećemo pokolebati u svojoj namjeri za pomoć – istakao je Ćurić.

On je kazao da se poruke slične onima na Kosovu i Metohiji ili poruke iz Mostara ne smiju slati iz Trebinja, već odavde mora ići jasna poruka da se druge nacionalnosti koje su u manjini u Trebinju i Hercegovini moraju štititi i braniti i u tome je naša veličina.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This