“Top lista nadrealista” ili kako smo iz zasede ubili humor

“Top lista nadrealista” ili kako smo iz zasede ubili humor

U predvečerje rata na prostoru bivše Jugoslavije, mala grupa umetnika koja je gravitirala oko Neleta Karajlića pokušala je humorom da se suprotstavi haubicama i bajonetima. Donosimo vam tekst Mirka Kostovića o snimanju poslednje sezone “Top liste nadrealista” objavljen u magazinu “Una” 1991. godine

 

Oktobar 1991: U studiju Sarajevske televizije odavno nije bilo toliko prisutnih. Biće da je veća gužva samo kada se emituje već legendarno-narodnjački “Folk-filigran”. Sada nije pesma, niti atrakcija. Naprosto, sarajevski mangupi snimaju treći put “Top listu nadrealista”. A mnoštvo se okupilo da čuje i vidi…

Moramo priznati da je sve šarmantnije na video traci nego uživo. Scenario napisan još u martu se menja – na licu mesta. Nele Karajlić i Branko Аurić improvizuju “u hodu”, premda novi reditelj Benjamin Filipović (koji je nakon Davora Marjanovića i Miroslava Mandića nasledio posao) insistira na još jednoj probi, ona se ne događa. Ðura i Nele izvode tekst ponovo, ali na drugi način. Tako se umesto probe događaju sve sami originali, a kasnije, s video trake, odabraće se najbolje, što će gledaoci širom zemlje videti u sedam subotnjih termina

Kad počne sirena

Citiramo scenario: prva epizoda, strana 5 – stan Uzeira Tahmišcica. Izvode taktičku vežbu postupka porodici u mirnodopskoj svakodnevici života. Uzeir gleda na sat i u datom trenutku lupi Ćamila po glavi. Ćamil počinje zavijati kao sirena.

Uzeir: Dva kratka, jedno dugo, šta je to?

Mesud: Dva kratka, aha, napad raketa…

Uzeir: Tačno. Vežba, opasnost: dolaze gosti… Potom Ćamil zavija na drugi način.

Uzeir: Šta se radi (pokazuje na Malika)?

Malik: Odlazi se u poslugu po kavu i rakiju.

Uzeir: Pa šta čekaš. U poslugu svi!

Deca potrčaše, uzeše vrećicu i lovu i krenuše prema vratima.

Uzeir: Stani (razočarano). Gde ćeš…

Malik: Pa u poslugu…

Uzeir: Pa ne misliš valjda da ćeš u miru imati vremena, tako, te vrata, te lift, te stepenice… eee, drug moj. Kroz prozor!

Malik: Al’ babo, ovo je 12. sprat. Nemoj nas opet, boli nas glava od skakanja.

Uzeir: Ama skači, čut će te gosti, jebem ti sve… (Uzeir baca jedno po jedno dete kroz prozor)…

Na njihov način

Kao što je iz citiranog teksta vidljivo, nadrealisti će se i u najnovijem serijalu baviti svakodnevicom na njihov specifičan način. Centralno mesto radnje je televizijski studio, a okosnica fabule je borba – protiv mira. Kao što oni vele: “Ovde se za rat pripremalo stotinama godina, a sada neki hoće da to dovedu u pitanje mir – otvorenim pokretima i sličnim”…

“U ovo sve uskočio sam ‘na rez'”, kaže nam redatelj Filipović, koji je nakon svog debitantskog igranog filma “Praznik u Sarajevu” pred novom obavezom. Ili, kao što Nele Karajlić kaže: “Dobili smo i Benjamina u prelaznom roku – uz dobru deviznu odštetu.”

Sagovornik ističe da je srećna okolnost što se s ekipom “nadrealista” poznaje već petnaest godina, to što su prijatelji, pa i ta činjenica da pripadaju istom načinu zezanja. A posao je težak, neka vrsta stabilizacije – stilizacije…

Došao i Šega

Saznajemo da ce gledaoci doživeti odredena iznenađenja, svi veruju, prijatna. Ono što su učinili u drugom serijalu s rediteljem Mandićem smatraju maksimumom i veruju da je teško ići iznad toga. Saznajemo: u okviru tretiranja TV medija više to neće biti parodija na sarajevski Dnevnik, već se stremi u više forme. Poput prvog YU-satelita ZASTAVA 750 i slično…

No, ostaje kao najveći napor učiniti materiju što aktualnijom. Konkretno, prvo će se nasnimiti oni opšti univerzalni skečevi koji mogu ići u bilo koju od sedam epizoda. Tokom narednih nedelja u stilu “Danas za sutra” biće rađeni komentari na aktualne dogadaje (premda u ekipi zaziru da ne bude po onoj “ono od petka ne važi ni u subotu”).

U to valja, ipak, sumnjati, jer družina iz Sarajeva već nam je pokazala da ume biti i porodična. Ko sumnja, neka se priseti koliko su događaji i stavovi iz njihovih prethodnih emisija mnogim njihovim sudovima dali za pravo u događajima koji su usledili.

“Kroz smešno želimo poručiti neke ozbiljne stvari”, moguća je vrsta odgovora, a na pitanje: može li doći do nesporazuma kada se njihova ambicija susretne sa gledaocima…

“Vreme je onakvo kakvo jeste”, reči su Neleta Karajlića, “i nije naklonjeno ovakvim vrstama emisija. Ali, ako osetite zujanje kamere, znajte da se mi – zajebavamo”…

Jedini pravi cilj, prema njegovom mišljenju, jeste da “nadrealisti” u narednim subotama budu neka vrsta – psihoterapeuta.

“Za sve gledaoce, bez obzira na nacionalnu, versku, političku, rasnu – i muzičku pripadnost. Bez obzira na to da li vole Beatlese ili Stonese: sve jednako tretiramo.”

Razgovoru i snimanju prisustvuje udarna trojka: Nenad Janković (poznatiji kao dr. Karajlić), Branko Аurić, zvani Аuro, i Zenit Аozić, zvani Zenit.

Na žalost, ovaj treći nastavak proteći će bez Dade Džihana, zvanog kao Minka, i Borisa Šibera (onog sa naočarima). Razlozi za odsustvo su vrlo jaki. Minka je u Londonu, “na privremenom boravku”, a Šiber u Minhenu, “na službenom putu”.

Otuda su “nadrealisti” ovaj put s pojacanjem – novim, svežim snagama. Pored Neletovog mladeg brata, koji je vec nastupao, ali nikad kao Minka, što mu je “zapalo” u raspodeli, novi protagonisti su Davorin Šegulja i Bojan Hadžihalilovic. Prvi je poznatiji pod nadimkom Šega i njega se sećaju oni koji gledaju TV SA3, a drugi je član poznatog sarajevskog dizajn-studija “Tri” i ovo mu je debi kao komičara.

Sve su skontali

Foto: Profimedia/Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
Foto: Profimedia/Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

A “šega” će biti, nego šta! Umesto prepričavanja, opet citat iz knjige snimanja. Voditelj u studiju, koji podseća na Yutelov:

“Pošto je ovo delikatna tema odlučili smo da i vas, poštovani gledaoci, uključimo u razgovor preko naših telefona.

A telefoni su 653-783 i 658-374, zatim tražite lokal 22 i pozivni ‘halo’ za one koji nisu iz Sarajeva ili ‘alo’ za one koji su iz Sarajeva, pa na lokalu 22 pitajte imal’ tu Nusreta, koji obično bude zauzet u drugoj prostoriji, pa ga sačekajte da dođe, to je minuta, a ako Nusret ne bude, onda zovite na telefon 657-483 i čekajte da zvoni najmanje tri puta da se ne bi fax uključio, javit će vam se jedna divna gospođa Jasna, koja je ovako vrlo ljubazna i javit će vam gdje je Nusro i na koji ga broj možete dobiti, jer je sigurno na nekom drugom lokalu, a ako i tada Nusro ne bude, Jasna će vas spojiti sa centralom na kojoj radi neka gluha baba, pa morate glasnije govoriti da vas čuje, i tražite lokal 25, gdje ćete dobiti Marinu, koja je velika raja sa Nusretom i koja sigurno zna gdje se on nalazi, e, kad dobijete Nusreta na jedan od ovih načina, tražite da vas spoji sa našim telefonima i vi ste direktno u programu…”

Na pitanje jesu li svesni da se ovaj program pojavljuje u drugačijem i novom auditorijumu – okruženju, uglas odgovaraju:

“Mi smo već davno skontali da će to sve tako biti!”

“Postoji ona genijalna – sva’ko mora raditi svoj pos’o”, kažu. “Naš poziv je da smo zabavljači i taj posao moramo raditi. Bez obzira kakvo je vreme i kakvo je doba nastupilo.”

I još kažu da neće praviti nikakve pojedine dijelove svog programa za različite delove ove zemlje.

“Jer, mi smo uvek, pa i sada, šegu za svakoga, pa i za nas same”, kaže Zenit Аozić. “Za to pravo smo se borili, pa ga i izborili, pa cemo nastojati da ga i sačuvamo.”

Zenit ce, nadamo se, tako nešto sa drugarima i osigurati, ali jedno nije: usred snimanja, ovih dana, naprosto je nestao. Dobro upućeni tvrde da je osvanuo u uniformi rezervne milicije (ovo uistinu nije nadrealistički vic, proverite kod Аozica, kad ga sretnete).

Zenit je nestao

Nadrealisti se po vlastitom priznanju nikada nisu bavili politikom, pa ni sada takve namere nemaju, premda to svi uveliko rade.

“Oduvek smo se bavili sociologijom i psihologijom koja formira tu politiku”, kaže Branko Ðurić.

Skromni doprinos razumevanju “svega onoga što se događa” je najkraći moto njihovih ambicija u ovom izdanju Top liste nadrealista.

“Na tapetu će nam, naravno, biti i Evropa”, rekoše uglas. “I oni su nam interesantni.”

Umesto zaključka, ostavljamo vam da iz znatiželje dočekate prvu od sedam epizoda. Radujmo se zajedno, ako je to još moguće, jer biće da je ova nova serija “Top liste nadrealista” začeta i nastaje usprkos svemu.

A do tada, evo, dobro došli u još jednu emisiju o alternativnoj medicini. I u njoj (po 7. epizodi knjige snimanja)…

“… Biće reči o marginalnim pojavama u prirodi i oko nje. Voditelj je veliki znalac i humanist Ogulin Ćulibrk Oglo, i danas će vam on pokazati mnoge male tajne koje priroda krije – kako oprati zube bez četkice, kako mršaviti sa tri kilograma jagnjetine dnevno, kako poboljšati vid upotrebljavajući i guleći pola kilograma belog luka, i slično…”

Stoga nemojte propustiti i ovu rubriku. Nikad se ne zna kada će vam možda i zatrebati.

B92

CATEGORIES
Share This