“Svemoguća lampica” Učenice pronašle način da pomognu djeci koja ne mogu da govore (FOTO)

“Svemoguća lampica” Učenice pronašle način da pomognu djeci koja ne mogu da govore (FOTO)

Tri učenice Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” u Pančevu , koju pohađaju djeca sa posebnim potrebama, napravile su koristan izum za drugare sa smetnjama u govoru da bi im olakšali iskazivanje osjećanja.

Riječ je o “Svemogućoj lampici” a za svoj izum nedavno su i nagrađene.

Svetlana, Nada i Rasima riješile su da pomognu svojim drugarima koji nemaju razvijenu moć govora da lakše komuniciraju. Uz pomoć Dragane i Nataše defektologa u ovoj školi napravile su “Svemoguću lampicu” naizgled jednostavan izum ali itekako koristan jer pomaže djeci u iskazivanju osjećanja.

FOTO: RTV / YOUTUBE / SCREENSHOT
FOTO: RTV / YOUTUBE / SCREENSHOT

– Svemoguća lampica funkcioniše tako što se upali svjetlo i stvore se sijenke sa malim stikerima koji su na lampici i dijete koje ne može da priča pokaže samo da li mu se neka aktivnost dopada ili ne – objašnjava Dragana Vujović, defektolog u školi Mara Mandić za RTV.

– Puno će im značiti zato što ne mogu da pričaju i pokazaće nam kako se osjećaju – dodaje Rasima Ignac, učenica škole “Mara Mandić”.

FOTO: RTV / YOUTUBE / SCREENSHOT
FOTO: RTV / YOUTUBE / SCREENSHOT

– Dešava se nekada da se dijete koje nije verbalno jako, uznemiri i da nam je potrebno da pokaže on nama nekim gestom kako da promijenimo aktivnost i u kom pravcu da idemo dalje. Svi su oduševljeni “Svemogućom lampicom”, svima je to sada zabavno da pokazuju – priča Nataša Bodiroga Radovanović, defektolog.

FOTO: RTV / YOUTUBE / SCREENSHOT
FOTO: RTV / YOUTUBE / SCREENSHOT

Naljepnice na foliji mogu da se mijenjaju pa tako djeca uz pomoć “Svemoguće lampice” mogu da uče brojeve i slova.

Tri drugarice prijavile su se na konkurs “Uhvati ideju” namijenjen učenicama viših razreda osnovnih škola i osmišljen povodom Međunarodnog dana djevojčica u informaciono -komunikacionim tehnologijama. Osvojile su treće mjesto u jakoj konkurenciji jer su radovi pristigli iz pedeset devet škola u Srbiji.

– Svašta smo dobili, bilo je puno nagrada, mnogo se sada radujemo, baš smo srećni. Voljeli bi ponovo negdje da idemo i da nešto napravimo da bi mogli da vidimo kako se osjećaju naši drugari i drugarice – kaže Nada Novakov, učenica Šoso “Mara Mandić”.

Ovim izumom željele su da pokažu koliko je važna komunikacija među vršnjacima i koliko je bitno da jedni drugima budemo podrška i oslonac. I sam naziv njihovog pronalaska “Svemoguća lampica” poručuje da svako treba da “Upali svjetlo” kako bi vidio i razumio ljude oko sebe.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This