Sudija tri mjeseca piše presudu Slavici Injac

Sudija tri mjeseca piše presudu Slavici Injac

Iako su skoro tri mjeseca prošla od kada je Slavica Injac, bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, oslobođena po optužnici koja je tereti za nesavjestan rad u službi, predsjednik Sudskog vijeća Okružnog suda u Banjaluci još nije izradio presudu.

Otpravak presude, koja je izrečena 17. januara, čeka Republičko javno tužilaštvo, kako bi donijelo odluku da li će se žaliti drugostepenom sudu.

„Uvidom u evidencije koje vodimo, utvrđeno je da tužilaštvo još nije zaprimilo pisani otpravak presude protiv Slavice Injac“, rekla je za „Nezavisne novine“ Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva.

Zanimljivo je da Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske, u članu 303, propisuje da se presuda koja je objavljena „mora pisano izraditi u roku od 15 dana nakon objavljivanja, a u složenim stvarima, izuzetno u roku od 30 dana“. Međutim…

„Ako presuda nije izrađena u tim rokovima, sudija, odnosno predsjednik vijeća je dužan da obavijesti predsjednika suda zbog čega to nije učinjeno. Predsjednik suda će, po potrebi, preduzeti mjere da se presuda što prije izradi“, navodi se u Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske.

U Okružnom sudu u Banjaluci potvrdili su za „Nezavisne novine“ da presuda u ovom predmetu još nije pisano izrađena, a naveli su i razlog.

„Naime, zbog velikog broja izvedenih dokaza koje treba obrazložiti, iz kog razloga će i presuda biti veoma obimna, sud nije bio u mogućnosti da izradi presudu u zakonom predviđenom roku, o čemu je obaviještena predsjednica suda, a sve u skladu sa članom 303. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Predsjednik vijeća intenzivno radi na izradi predmetne presude“, ističu u Okružnom sudu u Banjaluci.

Podsjetimo, Slavica Injac je oslobođena po optužnici koja je tereti za nesavjestan rad u službi u slučaju „Bobar banka“, čijim je propadanjem nastala šteta od 122,5 miliona KM.

Čitajući presudu, predsjedavajući sudskog vijeća Branimir Jukić rekao je da nije dokazano da je Slavica Injac počinila djelo koje joj se stavlja na teret.

„Sudsko vijeće je prošlo kroz dokaze tužilaštva i odbrane i utvrdili smo da nema dokaza za djelo koje joj se stavlja na teret“, rekao je Jukić i dodao da trošak ovog suđenja ide na teret budžeta.

Injčeva je nakon presude kratko rekla da je očekivala ovakvu sudsku odluku i zahvalila svom advokatu jer je, kako je navela, najteže braniti one koji nisu krivi.

Maratonski postupak protiv Slavice Injac je, podsjetimo, počeo 2019. godine, kada je počelo suđenje, a održana su čak 43 ročišta.

Slavicu Injac optužnica, podsjetimo, tereti za nesavjestan rad u službi, odnosno da je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela, iako je bila dužna da reaguje.

Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita, pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala, te su oštećeni brojne firme, opštine i fondovi.

Optužnicu protiv Slavice Injac i još 15 osoba je u februaru 2017. godine podiglo Tužilaštvo BiH. Predmet protiv Injčeve, međutim, prebačen je 30. oktobra 2018. godine u Okružni sud u Banjaluci, a Republičko javno tužilaštvo je izmijenilo optužnicu, te joj je na teret stavljeno blaže krivično djelo – nesavjestan rad u službi.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This