Studentima  u RS nije ukinut „apsolventski staž“

Studentima u RS nije ukinut „apsolventski staž“

Studentima nije ukinut „apsolventski staž“ i ostavljena su im ista prava kao u ranije važećem zakonu, samo je izbačena terminologija „apsolvent“ i „apsolventski staž“, koji ne postoji nigdje u zemljama okruženja.

Odgovorili su iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske na nedoumice koje su stigle sa Zakonom o visokom obrazovanju u julu prošle godine i postale temelj za pogrešne pretpostavke.

– Ranije važećim Zakonom o visokom obrazovanju bilo je propisano da apsolventski staž traje 12 mjeseci od isteka posljednje godine studija te da, po isteku apsolventskog staža, student ima pravo da polaže ispite uz naknadu troškova. Trenutno važećim Zakonom o visokom obrazovanju, propisano je da status redovnog studenta traje najduže u dvostrukom broju akademskih godina potrebnih za realizaciju studijskog programa, te da student završne godine studija, koji nije ispunio sve obaveze određene studijskim programom, obnavlja završnu godinu studija i ima status redovnog studenta – što znači da ne plaća školarinu, ako je ni do tada nije plaćao i da zadržava status redovnog studenta – poručuju iz Ministarstva.

Ističu da je važno je napomenuti i to da se u medijima konstantno provlače neistinite tvrdnje o tome kako je novim Zakonom o visokom obrazovanju ukinuta “povlastica” studenata završne godine studija da polažu ispite svakog mjeseca.

To pitanje, kažu, Zakonom nije propisano, nego na volju ostavljeno univerzitetima.

– Stičemo utisak da pojedine neformalne grupe koje same sebe zovu „bivši studentski predstavnici“ koriste situaciju u kojoj su univerziteti odlučili da im uskrate da polažu ispite svakih mjesec dana, za sticanje jeftinih političkih poena i medijske pažnje, pritom pokazujući elementarno nepoznavanje propisa, jer da su makar jednom pročitali Zakon, vidjeli bi da u njemu uopšte nisu propisani ispitni rokovi, te da nema nikakvog ograničenja da im univerzitet dozvoli svojim aktima da polažu ispite svaki mjesec – poručuju iz ovog Ministarstva i dodaju da su trenutno u postupku izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, te da su zatražili mišljenje Unije studenata Republike Srpske o svakoj izmjeni koja se tiče njihovog statusa.

– Spremni smo da izađemo u susret svakom zakonitom zahtjevu Unije koji je budžetski moguće ispratiti, kao što je to i do sada činjeno. Dijelimo stav Studentske unije i Parlamenta oba javna univerziteta. U saradnji sa predstavnicima studenata doći ćemo do rješenja koje će biti obostrano prihvatljivo. Osuđujemo miješanje politike u odnose ministarstva i studentskih organizacija – kažu oni.

Na tvrdnje studenata da nisu na vrijeme bili upućeni u ovakve promjene, te da su im bile “iznenadni udar na budžet, iz Ministarstva odgovoraju odrično.

– U toku cijelog postupka donošenja Zakona o visokom obrazovanju učestvovali su predstavnici Unije studenata RS, Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, o čemu postoji zapisnici, imejl prepiska sa njihovim stavovima jasno iznijetim po pitanju svake odredbe koja se ticala njihovog statusa.  Takvu neistinu mogao je iznijeti samo neko ko apsolutno nije ni na koji način bio niti je uključen u rad krovnog studentskog tijela na nivou RS. Ministarstvo nikada nijedan akt koji se tiče studenata nije donijelo bez njihovog neposrednog i aktivnog učešća jer za takvo nešto, na kraju krajeva, osim nesebične volje i odlične saradnje ministarstva i studenata, postoji i zakonska obaveza – poručuju oni.

Podsjetimo, predsjednik Foruma mladih SPS, Milan Unčanin, ranije je istakao da će poslanička grupa njegove partije u NSRS predložiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen prošle godine. Cilj je, kako je on tada rekao, vraćanje apsolventskog staža, čije ukidanje je stvorilo velike probleme kako kod studenata, tako i na skoro svim organizacionim jedinicama univerziteta u Srpskoj.

SI

CATEGORIES
Share This