Stočni fond ugašen: Nema mesa, ako se granice zatvore

Stočni fond ugašen: Nema mesa, ako se granice zatvore

Stočni fond u BiH nikad nije bio siromašniji. Prekomjeran uvoz uzeo je danak, sve je manje domaćeg mesa na tržištu. Vlast BiH je svjesna težine problema, ali nema reakcije.

„Naš stočni fond je uništen“, porazno je rekao poljoprivrednik iz Čađavice Savo Bakajlić.

Ono na šta su farmeri i poljoprivrednici godinama upozoravali, sada se obistinilo.

„Nema naroda, ne možeš više kravu naći, krmaču, i ko drži  –  drži samo za sebe, mlađi su otišli zbog politike“, istakao je proizvođač mlijeka iz Male Obarske Radenko Arsenović.

Vlast u BiH konačno priznaje posljedice svoga činjenja, odnosno nečinjenja.

„Ukoliko bi se zatvorila granica, BiH ima crvenog mesa za svega sedam dana“, saopštio je prije nekoliko dana  ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

U oborima za dvije godine broj svinja je pao za trećinu. Broj bikova za polovinu.

„Taj stočni fond koji je 2018. imao 25 – 30 hiljada bikova, u BiH sada se smanjio na 15 hiljada“, kaže farmer Ljubiša Stevanović.

„Ja koji sam držao 6-7 krmača za kućne potrebe, iako nisam stočar, sad držim samo jednu, samo da djeci zakoljem prase“, kaže poljoprivrednik iz Brodca Goran Spasojević.

S druge strane, uvoz mesa u našu zemlju u konstantnom je rastu. Proizvođači tvrde da je to glavni razlog zašto je domaći farmer potučen do koljena.

„Mi za potrebe BiH 32 odsto možemo da proizvedemo hrane, ostalo uvozimo. Međutim, oni uvoze 90 odsto i to su podaci koji se ne mogu pobiti. Zašto? Da bi sistemski uništili poljoprivrednu proizvodnju“, jasan je Bakajlić.

„Mi smo ukazivali na to da se ne uvozi meso, da narod ne rasprodaje goveda, oni koji su držali farme da bi opstali. Sad smo zagasili proizvodnju, zato je cijena skočila i kod nas“, navodi Spasojević.

Država je na ovakve vapaje domaćih proizvođača bila nijema. Sad se donosioci odluka pravdaju, i naravno, opet krive nekog drugog.

„Činjenica je da mi nismo zaštitili domaću proizvodnju. Prije 10 godina nismo uspjeli: Ako u EU imate podsticaj na kilogram prirasta, a u BIH je 0,10 evra i da tu razliku možete da naplatite na granici da je to u skladu sa EU standardima, neki u BiH to nisu htjeli da urade. Rezultat je ovo danas što imamo – nemate stočni fond“, naveo je nedavno predsjednik Srpske Milorad Dodik.

A imamo i skoro iste ljude na političkoj sceni, i iste probleme sa kojima se proizvođači susreću.

„To visoko kvalitetno meso u Evropi ide za turizam, a prednji čereci dolaze kod nas. Neka dolaze, ali neka idu u onu namjenu za šta jesu, a to je za preradu“, kaže Stevanović.

„Mi više nemamo svoje domaće u tome i jeste problem, i kad nemamo domaće sve više ćemo đubreta jesti iz inostranstva kad nemamo svoje, nas su uništili.
Dosad su nam đubre prodavali po niskim cijenama i uništavali našu proizvodnju. E, sad ćemo imati skupe cijene i ješćemo đubre to njihovo strano.

Samo za prošlu godinu građani BiH dali su 262 miliona maraka na uvezeno meso, pokazuju zvanični podaci.

(BN)  Foto:Arhiv/Schreenshot

CATEGORIES
Share This