Staro Gracko: Porodice ubijenih još čekaju pravdu

Staro Gracko: Porodice ubijenih još čekaju pravdu

U Starom Gracku je parastosom i polaganjem cveća obeležena 24. godišnjica jednog od najvećih zločina na KIM od dolaska međunarodnih snaga, kada je na svirep i mučki način ubijeno 14 srpskih žetelaca dok su sakupljali letinu nedaleko od svojih kuća.

Ispred spomen ploče stradalim žeteocima, pred rodbinom, meštanima Starog Gracka, uz prisustvo predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Srpske liste, služen je parastos i položeno cveće.

 Parastos je služio lipljanski paroh Dragiša Jerinić.

 „Nedaleko odavde, nevini, nedužni, napaćeni, proterani iz svojih domova, krenuli da sakupe hleb naš nasušni, tj. žito da bi prehranili svoje porodice, ubijeni na žetvi pre više od dve decenije. Njih su ubili NATO vojnici, lično, direktno, indirektno. Zašto? Oni su došli da nam donesu mir, doneli su nam mir. Koji mir? Naoružavali su naše komšije, neprijatelje, da bi nas ubijali. Ti isti NATO vojnici koji su bili dužni da čuvaju ovaj nedužan narod, oni nisu hteli da isprate ljude na žetvi, na taj način su im nacrtali metu i poslali ih da budu ubijeni“, poručio je u besedi lipljanski paroh.

 Slavica Janićijević je toga dana ostala bez oca, dva strica i brata koji je imao samo 17 godina.

 „Naš život teče drugačije svakog dana. Malopre su prošla dva kombajna. Teško nam je kada smo videli da su prošli. Setimo se ubistva, da je to bio masakr. Setimo se šta su im sa kombajnom sve radili. Bio je to masakr, ljudi su bili štrojeni, vađene su im oči“, rekla je Janićijević.

„U ataru sela Staro Gracko, u vreme žetve, u žitu, na zverski i mučki način ubijeno je 14 srpskih seljaka, 14 muških glava, 14 domaćina na dan svetih četrdeset i pet mučenika naklopoljskih i postalo je 14 mučenika novokosovskih“, poručila je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić.

Ona je podsetila da su privremene prištinske institucije juče zabranile dolazak direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, kako bi zajedno sa svojim narodom prisustvovao obeležavanju godišnjice masakra u Starom Gracku.

 Za zločin nad srpskih žeteocima do dana današnjeg nikada niko nije odgovarao.

„Dvadeset četiri godine čekamo na pravdu, a da oni koji pravdu treba da donesu na naše pitanje kada će pravda doći odgovaraju da je istraga o ovom zločinu obustavljena“, rekao je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

„Besna sam na Kejfor, Euleks, zato što je sve u njihovim rukama. I porodice posle 24 godine više ne mogu da čekaju na pravdu“, dodala je Slavica Janićijević, podsetivši da se tada u ovom selu nalazio britanski kontigent Kejfora.

UNMIK policija je 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz obližnjeg sela Veliki Alaš, zbog sumnje da učestvovao u ovom masakru. Nakon dva meseca, zbog navodnog nedostatka dokaza, Bitići je oslobođen, a tužilaštvo privremenih prištinskih institucija je istragu zatvorilo 2017. godine.

U masakru u Straom Gracku 23. jula 1999. godine ubijeni su: Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepsić, Slobodan, Mile, Momir i Novica Janićijević.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This