Stanovi isplaćeni, radovi nezavršeni, kupci protestvuju

Stanovi isplaćeni, radovi nezavršeni, kupci protestvuju

Kupci stanova u banjalučkom naselju Novi Borik, najavili su za sutra proteste ispred kompanije “Ekvator” jer tvrde da im je vlasnik i direktor Đorđe Davidović, još prije nekoliko godina uzeo novac za izgradnju stanova koje ni do današnjeg dana nije završio.

Riječ je o vlasnicima stanova u zgradama D-8 i D-7, a koji poručuju kako su doživjeli neviđenu životnu muku i agoniju jer su ostali i bez novca i bez stanova.

– Ističemo da su neki već umrli a nisu dočekali svoje stanove, da su se neki teško razboljeli, da su naša djeca završila škole plaćajući najam stana u Banjaluci a da porodice još nisu vidjele svoje stanove od “Ekvatora” – navode oni u pismu kojim obrazlažu razlog protesta.

Tvrde da je rok za izgradnju zgrade D – 8 bio još 2018. godine, a da zgrada D -7 nije ni započeta.

– Evidentno je da je novac koji smo uredno uplatili za gradnju naših stanova od strane Đorđa Davidovića potrošen u neke druge svrhe, a što je potpuno nedopustivo i nosi sa sobom i adekvatnu zakonsku odgovornost u normalnim državama, što naša sigurno nije – stoji u pismu.

Nezadovoljni i ogorčeni svim navedenim, navode da su se više puta obraćali Davidoviću i tražili da nastavi sa radovima, ali kako njihove zahtjeve nije uslišio, odlučili su se da sutra izađu na proteste.

– Posebno nas brine što ovdje nije pitanje kada će naši stanovi biti gotovi, već da li će uopšte. Ponavljamo, Davidović Đorđe je naš novac lakonski potrošio u renoviranje svog hotela „Slavija“ (priznanje njegovog menadžera) umjesto u naše zgrade i sada očigledno nema novac da završi naše zgrade – navode kupci stanova.

Jedan od oštećenih kupaca, Gojko Mijatović kaže za Capital da je Davidoviću još 2018. godine isplatio 72.000 maraka za stan u zgradi D – 8 koji do današnjeg dana nije završen.

– U njemu je trebala da živi moja majka koja je u međuvremenu oboljela i umrla i nikada nije dočekala da se useli – priča on.

On kaže da je rok za završetak njegovog stana bio 31.12.2019. godine.

– Bez obzira na to, moj stan se i dalje gradi. Mislim da on nema novca da završi stanove. Ovo je katastrofa kroz šta prolazimo – rekao nam je Mijatović.

Davidović: Niko neće biti oštećen

Sa druge strane, Davidović u razgovoru za Capital ne spori da kašnjenje postoji.

Međutim, dodaje on, odgovornost nije samo njegova.

-Vi znate da sam ja jedini privrednik koji je završio na bilbordu. Trpim pritiske i iznude i brutalne opstrukcije iz gradske administracije -kaže Davidović, prenosi Capital.

Prema njegovim tvrdnjama zgrada D – 8 će sigurno biti završena do kraja ove godine, dok će zgrada D – 7 biti započeta krajem maja.

– Niko neće biti oštećen ni za jednu jedinu marku. Mi smo ozbiljna firma koja postoji 30 godina. “Ekvator” će ispoštovati sve ugovorom predviđene obaveze uključujući i penale zbog kašnjenja – poručio je Davidović.

Inače, pitanje je kako “Ekvator” uopšte posluje. Podaci iz poslovnih registara pokazuju da su računi preduzeća blokirani još jula 2020. godine.

(Srpskainfo)  Foto: GORAN SRDANOV / RINGIER

CATEGORIES
Share This