Srpski povratnici zaboravljeni bez vode i puta

Srpski povratnici zaboravljeni bez vode i puta

Mještani sela Slatina koje se nalazi u administrativnom sastavu opštine Oštra Luka, suočavaju se s velikim brojem komunalnih problema, među kojima je najveći –  loša povezanost sa ostatkom svijeta i vodovodna mreža.

Svi su nas zaboravili, poručuju mještani Slatine, sela na obroncima Grmeča između Sanskog Mosta i Oštre Luke. Kada dođu izborni dani, tek onda se neki funkcioner sjeti Slatine , dođe i prođe i za sobom ostavi pregršt obećanja u koja mještani ovog sela više ne vjeruju.

Život bez puta i vode za mnoge je nezamisliv, no međutim u BiH i Republici Srpskoj još uvijek ima takvih mjesta. Stanovnicima sela Slatine, ovi problemi su svakodnevnica.

Tridesetak domaćinstava razbacano je po entitetskoj liniji pa se tako kako pričaju starosjedioci i osjećaju, kao ničiji. Mnogo toga im treba a niko ne dolazi da pita šta.

Mještani žive od poljoprivrede koliko im to uslovi dozvole. Najveći problem je voda.  Većina mještana se u selo vratila neposredno nakon rata ali od tada se malo šta promjenilo na bolje.

Povratak u ovo selo je počeo 2000. godine, a pet godina kasnije uvedena je struja. Selo Slatina koje pripada mjesnoj zajednici Budumlić Japra, nema školu, prodavnicu a najbliža zdravstvena ustanova je u Oštroj Luci koja je udaljena 20ak kilometara od sela.

U odbranu temelja Republike Srpske stalo je i desetine boraca Slatine i Podvidače, koji danas žive na rubu egzistencije. Snijega još uvijek nema u ovim podgrmečkim krajevima, a kada padne, teško ko da može oronulim šumskim putem

               

BN TV

CATEGORIES
Share This