Srbija, BiH i EU grade istraživački centar na Tjentištu

Srbija, BiH i EU grade istraživački centar na Tjentištu

Istraživačko-ekološki centar, koji će na Tjentištu u narednih pola godine biti izgrađen u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i BiH, doprinijeće podizanju svijesti o značaju očuvanja prirode, poručeno je sa prve projektne konferencije koja je održana danas u Muzeju Bitke na Sutjesci.

Planirano je da Istraživačko-ekološki centar zajedno formiraju Nacionalni park “Sutjeska”, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Javno preduzeće “Srbijašume”, a ovih dana počeće građevinski radovi, tačnije adaptacija i pretvaranje jednog od postojećih ruiniranih objekata u blizini hotela “Mladost” u budući centar za mlade naučnike.

Projekat “Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa” vrijedan je 506.000 evra, a finasnira ga EU uz učešće Nacionalnog parka “Sutjeska” od 15 odsto.

Uz Nacionalni park “Sutjeska”, projektom su obuhvaćena i zaštićena područja u Srbiji; Park prirode “Zlatibor”, Prirodni rezervat Mileševska rijeka, te pejzaži izvanrednih karakteristika “Kamena gora” i “Ozren Jadovnik”.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović ističe da je ovo još jedna značajna strana investicija, te da će Istraživačko-ekološki centar biti poseban sektor u okviru ove javne ustanove.

“Na prvom spratu će se nalaziti laboratorije, info centar i turistički dio, a na drugom spratu će biti 31 krevet za studente, profesore i druge korisnike centra”, rekao je Pavlović.

Luka Lavadinović, profesor Šumarskog fakulteta iz Beograda kaže da će Istraživački centar služiti ne samo stručnjacima iz šumarske struke, već i široj populaciji.

“Nadamo se da će ovaj centar promovisati ovaj kraj i privući ljude da ovdje dođu i uživaju neverovatnim lepotama Nacionalnog parka “Sutjeska” i da se upoznaju bliže sa time čime se mi bavimo”, rekao je Lavadinović.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i profesori šumarskih fakulteta iz Banjaluka i Sarajeva, koji će biti partneri ovog centra i čiji profesori i studenti će učestvovati u njegovom radu.

Profesor Šumarskog fakulteta iz Banjaluke Zoran Govedar napomenuo je da će se u budućem centru na Tjentištu naukom i istraživanjem prirode baviti studenti, profesori, ali i učenici srednjih i osnovnih škola.

Prodekan Šumarskog fakulteta iz Sarajeva Sead Vojniković kaže da je ovaj projekat esencijalno važan za očuvanje prirode i za šumarsku struku.

“Ovakvi koncepti vode približavanju društva jednoj struci koja je dosta nepoznata”, naveo je Vojniković.

(Radio Foča)

CATEGORIES
Share This