“Srbi neće da budu robovi” Episkop Fotije o litijama i Evroprajdu

“Srbi neće da budu robovi” Episkop Fotije o litijama i Evroprajdu

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije kroz stihove pjesme “Litija” opisao je beogradske litije kojima crkva i vjernici izražavaju nezadovoljstvo povodom Evroprajda koji je najavljen da će biti organizovan u Srbiji.

„Na litiji za porodicu, za dostojanstvo čoveka, ljudi iz naroda, sa krstovima u rukama i verom u pogledima“, počinje vladikina pjesma koja je objavljena na sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Episkop Fotije u stihovima ukazuju na opasnost Evroprajda pa se pita hoće li duga pobjediti krst.

„Ovo je nova, Kosovska bitka , neko reče, hoće li duga Krst pobediti, i onda Srbi drugome Bogu slediti, ne Hristu i Svetom Savi, to sve mora da se zaboravi, radi nove normalnosti u kojoj se dobro za zlo a zlo za dobro proglasi“.

Prizvavši Svetog Savu, da blagoslovi Srbe, vladika Fotije je poručio da Srbi neće da budu robovi.

„Mi smo tvoj rod-rod junački, zaštiti svetosavsku decu tvoju od nasrtaja sodomista, koji se davno odrekoše Boga Hrista i svojim adskim bogovima služe, odagnaj ih od roda svoga Sveti Savo, ikonom Trojeručicom Srbiju prekrsti, od Kosova, od Dečana-krstoliko, na sve strane, da Srbima opet sunce grane“.

Vladika Fotije, veliki duhovnik,  pored svog ogromnog duhovnog rada u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, poznat je i po pjesmama koje piše a u Srpskoj pravoslavnoj crkvi je član Svetog arhijerejskog sinoda.

Eparhija zt. Com

CATEGORIES
Share This