Skup antifasista u Sarajevo protiv Blajburske mise

Skup antifasista u Sarajevo protiv Blajburske mise

Član SABNOR-a Bakir Nakaš poručio je kako je cilj mimohoda reći NE fašizmu.

Na komemorativnoj šetnji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) okupio se veliki broj ljudi kako bi izrazili pijetet prema žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i poslali antifašističku poruku. Komemoracija žrtvama fašističke NDH-a se održava uporedo sa misom za žrtve Bleiburga u sarajevskoj Katedrali.Član SABNOR-a Bakir Nakaš poručio je kako je cilj mimohoda reći NE fašizmu.

“Fašizmu koji je ponovo, nakon 35 godina, digao glavu i nastoji da sve ono što je narod 45 godina potisnuo u zaborav, ponovo oživi”, kazao je Nakaš.

Njegova poruka je jasna – ukoliko ne kažemo svoje ne, fažizam će vladati Evropom i svijetom.

Za fašizam ima lijeka. Prema Nakašu, protiv njega se možemo boriti obrazovanjem, širenjem antifašističkih vrijednosti i istine o antifašizmu.

“Ukoliko poštujemo te vrijednosti koje su veličale čovjeka, davale pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i sigurnost, socijalnu brigu. To su vrijednosti koje nam trebaju biti smjernice, nasuprot vrijednostima koje proklamuju fašisti, a to je boljitak za one koje oni odaberu”, poručio je Nakaš.

Predviđeno je da skup traje do 13 sati, a na razglasu će biti pročitana imena žrtava.

Održavanje komemorativne šetnje dozvoljeno je uz poštivanje zdravstveno-epidemioloških mjera, a pripadnici Crvenog krsta prisutnima dijele maske i dezinfikuju ruke.

Sabnor je organizovao skup nakon što je objavljeno da će misa za Bleiburg biti održana u sarajevskoj Katedrali. Jučer su na Marindvoru i iznad Vječne vatre postavljene velike fotografije na kojima se nalaze građani Sarajeva koje je NDH ubila vješanjem.

slobodnabosna

CATEGORIES
Share This

COMMENTS