SKANU proglasio novinara Vladimira Mitrića za akademika

SKANU proglasio novinara Vladimira Mitrića za akademika

Srpska kraljevska akademija naučnika i umjetnika(SKANU) proglasila je, na svečanoj sjednici u Naučno-obrazovnom i kulturnom centru „Vuk Karadžić“, Vladimira Mitrića, novinara „Večernjih novosti“, koji piše decenijama sa obje obale Drine, za redovnog člana.

Do sada je Mitrić, koji je u Vukovom rodnom selu bio predsjednik Organizacionog odbora za dodjelu visokog uzdarja „Dr Draga Ljočić“, koje je SKANU ustanovio na njegovu inicijativu, bio počasni, pa dopisni član.

Akademici Dragan Damjanović i Mirko Kerkez istakli su da je sjajno organizovao dvije velike manifestacije SKANU, „Vidovdanska loza“ u Šapcu i Loznici, kao i da je radom u SKANU, i van nje, „pokazao i dokazao da je prekaljeni i neumorni poslenik pisane riječi, hrabar, odvažan i sav svoj, ali i ličnost koja se bori
za očuvanja naše kulturne i nacionalne baštine“.Njemu, pored ostalih, pripadaju zasluge što je Vukova spomen kuća, prije

15 godina, kompletno uređena, kao i eksponati u njoj, a prijetilo joj je obrušanje, o čemu svjedoči i monografija „Vukovi sabori“. Istakli su da je najmlađi dobitnik Nagrade za životno djelo „Slobodan Glumac“ Kompanije „Novosti“ u kojoj je, prije 20 godina, nagrađen kao novinar godine.

Dobitnik je priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“, Plakete i Povelje Grada Loznica, „Olimpijade humanosti“ DA „Međaši“, Ordena vladike Nikolaja SPC, dvije gramate SPC i crkvenog priznanja „Velik dobrotvor“.Počasni je doktor Instituta za evropske studije Roma, „jer je dao značajan doprinos zbližavanju i unapređivanju odnosa između nacionalnih i etničkih zajednica na prostorima bivše Jugoslavije“.

Autor je knjige „Na ljuljašci života“ , „Krvavi oktobar 1941 u Jadru“ i „Od majke, do Crkve“, čiji je izdavač Srpska kraljevska akademija naučnika i umjetnika.

-Imajući u vidu šta sve radi Vladimir Mitrić, i u SKANU i van nje, a posebno kako je u
posljednje vrijeme značajno doprinio da se osvetli lik dr Drage Ljočić, prve srpske ljekarke, humaniste, zadužbinara,rodoljuba, pravdoljuba, ratnika -poručnika srpske vojske, rijetke žene sa fakultetom u svoje vrijeme u čitavoj Evropi, sasvim je spontano bilo da bude nagrađen, a sam je rekao da „ne zna da li je to zaslužio ili tek treba da zasluži“.Znamo dobro da je tu, sa nama i uz nas, za sve ono što činimo za dobro našeg roda i naše otadžbine -rekao
je akademik profesor dr Veljko Đukić, čuveni srpski lekar -hirurg, inače potpredsjednik SKANU.

ISTOK

CATEGORIES
Share This