Sjećanja Muhameda Filipovića: Kako je jedan poziv srušio dogovor sa Srbima

Sjećanja Muhameda Filipovića: Kako je jedan poziv srušio dogovor sa Srbima

Muhamed Filipović koji je umro danas u Sarajevu u 91. godini bio je jedan od osnivača i potpredsjednik SDA i potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića.

Imao je značajnu ulogu neposredno prije nego što je buknuo rat u BiH, u muslimansko-srpskim pregovorima.

Gostujući na televiziji N1 prije tri godine izjavio je da je u BiH počeo rat pošto su Bošnjaci “samo jednim telefonskim pozivom odbili dogovor sa Srbima.”

Tada je dogovoren teritorijalni integritet BiH, ali je, tvrdi, neko iz SDA telefonirao i odbio dogovor sa Srbima, rekao je Filipović. Filipović je objasnio da se to dogodilo u trenutku kada je on otišao da sa Slobodanom Miloševićem pregovara o tome kako da se rat izbjegne.

“Nalazili smo se u situaciji kada je počeo rat između Srba i Hrvata i postojala je opasnost da budemo uvučeni u rat. To je najviše odgovaralo Hrvatima jer bi se težište prenijelo na BiH. Tada sam zahtjevao od Izetbegovića da učinimo nešto da osiguramo da BiH ne bude uvučena u rat. Kazao sam da je glavni zadatak vodstva jedne države jeste da očuva mir i izbjegne rat, pogotovo ako on za nas ne znači ništa. Mi nikada nismo inicirali rat. On se složio s tim i ja sam pitao zašto ne pregovara sa Srbima, a on je kazao da oni njemu ne vjeruju i da bi bilo bolje da ja pregovaram sa Adilom Zulfikarpašićem. Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić su nam rekli da ništa ne mogu riješiti bez Miloševića i onda smo otišli kod njega. Milošević je prihvatio sve zahtjeve koje smo postavili, a to su apsolutno teritorijalno jedinstvo i integritet BiH, da BiH ne može i neće biti uvučena u rat i treće da Srbija otvori mogućnost uspostavljanja mira sa Hrvatskom.”

Filipović je rekao da je bilo dogovoreno da države da predsjednik države bude Bošnjak, komadant armije da bude Bošnjak i da BiH bude jedinstvena armijska oblast, odnosno da svi iz BiH služe armiju i BiH i nigdje drugo.

“Taj dogovor je propao zato što je neko iz SDA telefonirao tu veče kada je Adil Zulfikarpašić s Koljevićem radio na dogovoru na koji je pristao Alija Izetbegović. Rečeno je da SDA ne prihvata nikakav dogovor sa Srbima. Ne samo taj prijedlog, već nikakav sporazum,” prisjetio se Filipović.

Dodao je da mu Alija Izetbegović nikada nije želio reći ko je tada nazvao da ”minira” dogovor.

“Da nije bilo tog poziva, rat je mogao biti izbjegnut”,jasan je bio Filipović.

Akademik Muhamed Filipović umro je u Sarajevu u 91. godini. Filipović je bio filozof, pisac, teoretičar, esejista, a bavio se i politikom. Smatra se da je jedan od rodonačelnik bošnjaštva među bosanskim

(mondo.ba)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS