SIPA uhapsila po nalogu Tužilaštva Dragana Šojića

SIPA uhapsila po nalogu Tužilaštva Dragana Šojića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Šojić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje za zloupotrebu položaja.

Prema nezvaničnim informacijama, provjeravaju se navodi da je zloupotrebljavao svoju poziciju te lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta.

Sumnja se da je zloupotrebom položaja oštetio budžet BiH za stotine hiljada maraka.

O Šojiću se pisalo i u januaru ove godine kada je, kako je objavio Žurnal, sam sebe postavio na čelo komisije koja ima zadatak da tokom godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva miliona maraka od firme “Građenje”, a za potrebe institucija BiH. Sve to verifikovao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i kadar SNSD-a.

Nakon ovog saznanja predmet je formirala SIPA. prenosi Klix

Oglasila se i SIPA

U saopštenju se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas slobode lišili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, „Pronevjera u službi“, „Prevara  u službi“ i „Posluga u službi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Lice je lišeno slobode po uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

(BN/Foto/Ilustracija/Fokus)

CATEGORIES
Share This