Sindikat ERS traži veće plate i novu cijenu rada

Sindikat ERS traži veće plate i novu cijenu rada

Odbor Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske traži hitan sastanak sa upravom preduzeća za usaglašavanje nove cijene rada i povećanje plate radnicima. Ako do sastanka ne dođe, kako kažu, ispunjenje zahtjeva tražiće na ulicama.

Elektroprivreda Republike Srpske se bori za opstanak. Dok matično preduzeće ima dobit od 33 miliona maraka, zavisna preduzeća grcaju u dugovima, poručili su sindikalci i zatražili hitan sastanak sa upravom preduzeća. Traže pregovore o cijeni rada, koja bi se primjenjivala od 1-og januara.

“Napokon nas moraju shvatiti kao ozbiljne pregovarače. I oko cijene rada, ulazi se u planove za 2022-2024 godinu, a da niko nije konsultovao Sindikat. Mi smo predložili da cijena rada bude 160 KM za radnike Elektroprivrede, niko nas nije pitao, a navodno se kalkuliše sa nekom cijenom od 150 KM”, kaže za BN Zoran Mićanović, predsjednik odbora Sindikata Elektroprivrede.

Zatražili su i povećanje plata, na koje, čekaju već 13 godina. U tom periodu, jedino što su dobili je poneko neispunjeno  obećanje.

“2019. godine na Palama na sastanku sa Lukom Petrovićem, koji je direktno rekao da ljudi traže plate 2.000 KM, evo dvije godine nismo dobili povećanje.”, ističe Miroslav Kremenović iz Elektrodistribucija Pale.

Na koncu zahtijevaju nove ekonomske odnose matičnog i zavisnih preduzeća.

“Treći naš zaključak jeste da sve sindikalne organizacije sa upravama svojih zavisnih preduzeća maksimalno da se angažuju oko potpisivanja novog ugovora o međusobnim odnosima kako bismo tako zajedničkim snagama zaštitili svako zavisno preduzeće.”, izjavio je  Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE Gacko.

Naglasaili su da povećanje cijene rada i plata na nivou Elektroprivrede ne znači i povećanje cijene električne energije domaćinstvima, samo je potrebna racionalnija raspodjela rada. Ukoliko zprava ne pristane na pregovore, sindikalci su najavili izlazak na ulice.

(BN)

CATEGORIES
Share This