Semberija: Prevare u dodjeli podsticaja povrtarima (VIDEO)

Semberija: Prevare u dodjeli podsticaja povrtarima (VIDEO)

Oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Crnjelova kod Bijeljine uputilo je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede Srpske kojim traže inspekcijsku provjeru dvadeset i jednog proizvođača  iz Semberije koji su, kako navode u dopisu, dobijali velike podsticaje za povrće koje nisu proizveli na svojim imanjima. Oni tvrde da Ministarstvo ništa ne čini kako bi se spriječile milionske zloupotrebe tih sredstava.

Razvila se polja plastenika u Crnjelovu. Mnogo je tu truda uloženo, mnogo rada vrijednih ljudi, ali uzalud. Boli ih nepravda. Žale se da vladaju krupne gazde tzv. dobavljači marketa koji od malih proizvođača kupuju robu po znatnoj nižoj cijeni, bez izdatog računa, pa je prijavljuju kao svoje proizvode Ministarstvu poljoprivrede i ubiru velike podsticaje.

– Kada odvučemo robu na kvantašku pijacu i prodam,  kupac lijepi naljepnice drugih firmi i neko od njih dobija podsticaj, a ja nemam ništa. Prošle godine paradajz dvije marke gajbica, prazna gajbica 70 feninga. Džaba ja kažem, pet ili deset maraka, on nudi toliko. Ili moram da bacim ili sam prinuđen da dam, navodi Vojislav Tomić, poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova.

– Većina proizvođača koja proizvede robu i prodamo na pijaci, ta roba se knjiži na pojedince. Pojedini otkupljivači imaju dil sa određenim ljudima koji imaju prijavljena gazdinstva i na njih se piše roba kao njihov proizvod. Što je za nas uvreda, kaže i Drago Tomić poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova.

Rajo Kojić, poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova kaže da sitnih proizvođača ima dosta i da su  prinuđeni da prodaju i pod ovakvim ucjenama.

– Ako nećeš ti, hoće neko drugi. Ako ti nećeš prodati svoju robu na račun, prodaće neko drugi, kaže Kojić.

U 2021. godini to je bio podsticaj od 10 feninga po kilogramu, tako da su ti otkupljivači koji se predstavljaju kao veliki poljoprivredni proizvođači uzeli ogroman novac na ime podsticaja za količine koje su i pet puta veće od realnih, kaži ovi povrtari.

– Znamo mi šta je moguće, a šta nije. Ali kako mi da dokažemo da neko na 1,4 hektara nije mogao da nabere 200 tona paradajza. Po otkupnoj cijeni to izađe 40.000 KM i na to država da 10 feningi po kilogramu, što izađe dodatnih 20.000 KM. Znači na 14 dunuma 60.000 KM bruto prihod.Zato način da bi se to izbjeglo je samo da se daje podsticaj po površini, a ne po proizvedenom kilogramu, navodi Tomić.

50-tak ovih nezadovoljnih povrtara zatražili su od Ministarstva poljoprivrede Srpske da izvrši kontrolu dvadeset i jednog poljoprivredog proizvođača iz Semberije, zbog sumnje da su zloupotrijebili podjelu podsticaja. Neki od spornih proizvođača, navode, prijavljivali su za podsticaj pojedinačno sve članove svog gazdinstva. Iz Ministarstva stigao je odgovor da za sada nema kršenja zakona:

“Ministarstvo poljoprivrede je dobilo obavještenje o izvršenim kontrolama Republičke uprave za inspekcijske poslove, prema kojem je ustanovljeno uredno stanje kod 11 poljoprivrednih proizvođača, a u toku je inspekcijski nadzor kod 10 proizvođača povrća”.

Loš pravilnik o podsticaju omogućava manipulacije, tvrde povrtari.

– To je kroz papire pokriveno zakonom, tu jednostavno se ne može ništa uraditi. Njih papiri i zakon pokriva, a mi znamo da se ne može proizvesti ta količina na toj površini, navodi Kojić.

Prilikom i dodjele sredstava za investicije u poljoprivredi ima propusta, tvrde oni.

–  Za izgradnju plastenika donesu pravilnik u maju. A u maju mora biti posađeno, postavljeno, kasnimo i za to. Kada smo pravili peć, kao biće pravilnik o podsticaju, a nema ništa. Mi peć napravili u decembru, u januaru je upalili, oni donijeli pravilnik u maju i rekli da tad kupujem materijal, a ja prvog maja ugasio, ne treba mi više, završio sezonu, kaže Tomić.

Podsticaji po sistemu ko bliže vatri odnosno vlasti, on se i ogrije, mnoge je poljoprivrednike otjeralo sa njiva. U proteklih šest godina samo u selima Semberije od poljoprivrede je odustalo skoro devet hiljada proizvođača.

(BN)

CATEGORIES
Share This