Selma Kunosić: Zvorničanka koja je kreirala novu “škodu oktaviju”

Selma Kunosić: Zvorničanka koja je kreirala novu “škodu oktaviju”

Ona je rođena u Zvorniku, a odrasla u Tuzli gdje je završila Mašinski fakultet. Kaže da joj je ponuda da radi za taj automobilski brend bilo ostvarenje svih snova

– U tom trenutku sam bila još uvijek student druge godine magistarskog studija i zajedno sa završetkom studija završavala je i moja viza u Češkoj. Imala sam opciju ili da nađem posao i ostanem u Češkoj ili da se vratim u BiH. Sama sam sebi tada rekla da ću pokušati upasti u “Škodin trening program”. Ako upadnem ostajem, ako ne upadnem vraćam se u Bosnu. I to mi je, na sreću, upalilo – kazala je Kunosićeva.

Pojašnjava da većinu automobila koji se danas voze rade pet godina ranije.

– Moj prvi projekat bila je “škoda oktavija” koja je izašla prošle godine, a ja sam na njoj radila već pet godina. To je jednostavno izvanredno – ispričala je ova mlada žena.

O trenutnom poslu za “Audi” kaže da je na poziciji IT sistema inžinjera za kontrolu kvalitete.

– Moj tim je zadužen za “My Audi” portal i “My Audi” aplikaciju. Kada neko ko vozi “audi” želi da se loguje na portal i da vidi stanje svog automobila, moj tim je zadužen da sve to funkcioniše kako treba – rekla je ona.

Na pitanje kako je biti žena iza haube, Selma odgovara:

– Posljednjih godina se mijenja stereotip da je ovo muška industrija. Kada sam ja došla u “Škodu” bila sam jedna od par žena u tehničkom razvoju. Kada sam odlazila iz “Škode2 taj broj je porastao. Mislim da se sve više mladih djevojaka odlučuje da studira neko tehničko usmjerenje i mislim da mi polako i preuzimamo i ulazimo više u poslove za koje su u prošlosti bili zaduženi muškarci – naglasila je Selma.

Smatra da će i žene u BiH uskoro moći doći do takvih prilika.

– Mislim da se u BiH situacija popravlja. Znam kako je bilo kad sam ja studirala u Bosni, znam kako je sada – optimistična je Selma.

Kaže da bi, kada bi mogla birati jednu stvar, uvela bi BiH u EU.

– Moj primarni cilj nije samo da podijelim znanje, već i da podijelim svoje iskustvo, da približim mladim ljudima u BiH da to što sam ja postigla mogu postići i oni uz vrlo malo truda i rada. Moja poruka mladim ljudima je da ulažu u svoje znanje jer je znanje nešto što im niko ne može oduzeti – poručila je ona dodavši da je najbolji automobil onaj koji služi svrsi za koju je kupljen.

Izvor: Zvornički/Federalni/ Srpskakafe

CATEGORIES
Share This