Sedmica tolerancije: Svaki razred pomaže po jednu porodicu

Sedmica tolerancije: Svaki razred pomaže po jednu porodicu

Richmond park Međunarodna škola Tuzla i ove godine organizuje Sedmicu tolerancije, koja će trajati od 14. do 18. novembra. Cilj je sakupiti osnovne potrepštine za 19 porodica slabijeg imovinskog stanja.

U saradnji s pedagozima osnovnih škola sa područja grada Tuzla odabere se 19 porodica koje žive u teškim uslovima kako bi im se olakšalo u vidu materijalne pomoći, odnosno obezbijedili hrana, odjeća, obuća, školski pribor, ogrev.

“Sedmica tolerancije se obilježava 16. novembra. Mi smo taj dan pretvorili u sedmicu koju ćemo obilježiti od 14. do 18. novembra. Zajedno sa našim roditeljima i učenicima ćemo prikupljati pomoć i onda je uručiti onima kojima je to potrebno”, kazao je Džasen Brigić, pomoćnik direktora Richmond park Međunarodne škola Tuzla.

Škole su odabrale po jednu porodicu i dostavile broj članova, imena, veličine odjeće i obuće svakog člana jer je cilj da se pomogne cijeloj porodici, a ne samo učeniku koji pohađa određenu školu.

“Odziv učenika je velik. Svake godine se svi učenici uključe u taj projekat. Što se tiče same aktivnosti, svaki razred dobije jednu porodicu kojoj je najpotrebnija pomoć. Profesori stupe u kontakt sa članovima porodice i dobiju najbitnije informacije o proizvodima koji trebaju porodici i onda se učenici uključe”, pojasnila je Suana Omeragić, učenica.

Osim toga, određena sredstva bit će uručena i Centru za ranu intervenciju “Mali svijet” u Lukavcu.

“Ove godine je to novina. Ove godine je koleginica Sabina Nuhić sa svojim razredom prikupila solidna novčana sredstva koja će uručiti Centru, a dalje će pedagozi kupiti didaktički materijal koji će koristiti u radu s djecom”, ističe Brigić.

U periodu od 14. do 18. novembra u školi se primaju namirnice, odjeća i obuća koju učenici i roditelji donose, te ih sortiraju prema razredima i porodicama, a zadnji dan ove akcije razrednici zajedno s učenicima i njihovim roditeljima obići će porodice i uručiti im sve ono što je pripremljeno za njih. Ideja je da se ne prikuplja novac od kojeg bi škola kupila namirnice, nego da učenici zajedno sa svojim roditeljima odu u markete i prema informacijama koje su dobili kupe šta mogu i šta žele za porodicu za koju su zaduženi.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This