Samo jedan grad u Srpskoj ne izdvaja ni marku za djecu: Pronatalitetne mjere se svode na subvencije za rad vrtića

Samo jedan grad u Srpskoj ne izdvaja ni marku za djecu: Pronatalitetne mjere se svode na subvencije za rad vrtića

Jedini grad u Republici Srpskoj koji ne sprovodi pronatalitetne mjere je Doboj, dok se u ostalim lokalnim zajednicama te mjere uglavnom odnose na sufinansiranje rada vrtića.

Ove podatke koji uopšte nisu ni za kakvu pohvalu je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizija po nazivom “Pronatalitetne mjere u jedinicama lokalne samouprave RS” obuhvatila je detaljnijim ispitivanjem uzorak od 12 lokalnih zajednica. To su Banjaluka, Kneževo, Prijedor, Kozarska Dubica, Doboj, Šamac, Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Pale, Nevesinje i Trebinje, a koji je odabran na osnovu prostorno-teritorijalnih, administrativnih, finansijskih i razvojno-demografskih kriterijuma.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Mjera pronatalitetnog karaktera koju je provodila većina lokalnih zajednica u RS je novčana pomoć za rođenje djeteta. Većina opština i gradova je, u periodu 2016-2021. godina, povećala iznose za rođenje djeteta, te polovina njih krenula sa podrškom za podsticanje rađanja već od prvog djeteta. Subvenciju troškova prevoza učenika i novčanu pomoć za liječenje steriliteta je pružalo dvije trećine lokalnih zajednica, dok je više od polovine lokalnih zajednica pružalo podršku manifestacijama i udruženjima, kao i davalo subvenciju za vrtić, odnosno sufinansiralo rad predškolskih ustanova na svojoj teritoriji – navode revizori.

U petogodišnjem periodu, od 2016-2021. godine, izdvojeno je 190,3 miliona KM od strane svih lokalnih zajednica za finansiranje realizacije lokalnih pronatalitetnih mjera.

– Više od 80 odsto navedenog iznosa se odnosi na subvenciju/sufinansiranje rada vrtića. Ako imamo u vidu da je ovo mjera koja je uvedena 80-ih godina u bivšoj državi, možemo konstatovati da nadležni u lokalnim zajednicama u prethodnom petogodišnjem periodu nisu izdvojile značajna finansijska sredstva na uvođenje i provođenje novih pronatalitetnih mjera – zaključuju revizori.

KO ĆE DA RAĐA DJECU?

Nizak nivo nataliteta u proteklih 20 godina je već ostavio posljedice pa se postavlja pitanje ko će rađati djecu u RS u narednih 20 godina, jer se učešće fertilnog kontingenta u ukupnom stanovništvu RS iz generacije u generaciju značajno smanjuje, upozoravaju revizori na činjenice koje su poznate ali se guraju pod tepih, jer očigledno nadležni nisu našli pravi odgovor na demografski sunovrat.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This