Sajam šljive će privući više od 300 izlagača

Sajam šljive će privući više od 300 izlagača

Više od 300 izlagača trebalo bi da učestvuje na ovogodišnjem 49. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, koji se održava od 24. do 27. avgusta.

U proteklih nekoliko dana pristigle su brojne prijave za učešće na ovogodišnjem sajmu. Očekuje se dolazak više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i Turske, kazali su organizatori.

“Očekujemo oko 350 izlagača iz poljoprivrede i prehrambene industrije na površini od 5.000 metara kvadratnih. Predstaviće se izlagači iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Turske. Novina je ove godine da prvi put imamo turske izlagače”, kazao je  Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačac. Kompanije iz Turske će predstaviti pesticide za poljoprivrednu proizvodnju i maslinovo ulje.

Sajam je najstariji događaj ovog tipa u Bosni i Hercegovini i upravo je on za Gradačac najbolji turistički proizvod.

“Najstarija sajamska priredba osim izlagača okupi veliki broj posjetitelja koji dolaze iz BiH i regije u naš grad. Ono što je karaktersitčno je da u dane sajma mi organizujemo i kulturno-zabavne programe. To su programi namijenjeni lokalnom stanovništvu i turistima koji posjećuju naš grad”, naglašava Mešanović.

Na sajmu bi trebalo da bude i govora o hitnom rješavanju problema proizvodnje, prerade i plasmana voća i povrća. To se posebno odnosi na pomoć u subvencioniranju poljoprivrednika, ali i prerade i izvoza poljoprivrednih proizvoda. Planirana su i stručna savjetovanja te okrugli stolovi.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This