Ruski patrijarh: Zapad od bratskih naroda pravi neprijatelje

Ruski patrijarh: Zapad od bratskih naroda pravi neprijatelje

– Čvrsto sam uvjeren da njeni inicijatori nisu narodi Rusije i Ukrajine, koji su potekli iz jednog kijevskog krstionice, ujedinjeni zajedničkom vjerom, zajedničkim svetinjama i molitvama i dijele zajedničku istorijsku sudbinu – napisao je patrijarh Kiril

Zapad nije štedio novca da preplavi Ukrajinu oružjem i instruktorima ratovanja i da sukobi Ukrajince i Ruse jedni protiv drugih, piše patrijarh Kiril u pismu predstavniku Svjetskog savjeta crkava, objašnjavajući da rat u Ukrajini vodi u tragove odnosa između Rusija i Zapada.

– Ovih dana, milioni hrišćana širom svijeta u svojim molitvama i mislima okreću se dramatičnom razvoju događaja u Ukrajini. Kao što znate, ovaj sukob nije počeo danas. Čvrsto sam uvjeren da njeni inicijatori nisu narodi Rusije i Ukrajine, koji su potekli iz jednog kijevskog krstionice, ujedinjeni zajedničkom vjerom, zajedničkim svetinjama i molitvama i dijele zajedničku istorijsku sudbinu – napisao je on.

Kako je istakao, izvori konfrontacije leže u odnosima između Zapada i Rusije.

– Do 1990-ih Rusiji je obećano da će njena bezbjednost i dostojanstvo biti poštovani. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, snage koje su otvoreno smatrale Rusiju svojim neprijateljem približavale su se njenim granicama. Iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, zemlje članice NATO-a jačale su svoje vojno prisustvo, ne obazirući se na zabrinutost Rusije da bi ovo oružje jednog dana moglo biti upotrebljeno protiv nje – naveo je on.

Ruski patrijarh je poručio i da političke snage koje imaju za cilj da obuzdaju Rusiju neće se same boriti protiv nje.

– Planirali su da upotrebe druga sredstva, pokušavajući da od bratskih naroda – Rusa i Ukrajinaca – naprave neprijatelje. Nisu štedjeli truda, sredstava da preplave Ukrajinu oružjem i instruktorima za ratovanje. Ipak, najstrašnije nije oružje, već pokušaj „prevaspitavanja“, da se Ukrajinci i Rusi koji žive u Ukrajini mentalno pretvore u neprijatelje Rusije – naglasio je on.

Patrijarh Kiril je istakao da se neprekidno moli da Gospod svojom silom pomogne da se što pre uspostavi trajni mir zasnovan na pravdi.

– Molim vas i našu braću u Hristu, ujedinjenu u Saboru, da ovu molitvu podijelite sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom – napomenuo je on.

in4s

CATEGORIES
Share This