Ruski Patrijarh Kiril: Branićemo Jerusalimsku patrijaršiju

Ruski Patrijarh Kiril: Branićemo Jerusalimsku patrijaršiju

Njegova svetost Patrijarh Kiril ukazao je na ogromnu opasnost od radikalizma, koji se veštački podstiče religioznom idejom, „jer verski ratovi predstavljaju ono od čega je čovečanstvo vekovima patilo“

Veoma nam je bliska zabrinutost NJegovog blaženstva Patrijarha Teofila“, naglasio je NJegova svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, komentarišući problem očuvanja hrišćanskog prisustva u Svetoj zemlji. Predstojatelj Jerusalimske pravoslavne crkve ukazao je na ovo goruće pitanje povodom delovanja radikalnih judaističkih grupa, koje su naročito usmerene na proterivanje hrišćanske zajednice iz Jerusalima i njegovog predgrađa.

„Znamo celu ovu priču i, uopšte, znamo za teškoće sa kojima se suočava Jerusalimska crkva“, rekao je NJegova svetost Patrijarh Kiril u tradicionalnom Božićnom intervjuu emitovanom na TV programu „Rusija“. „Solidarišemo se sa NJegovim blaženstvom, podržavamo ga i, naravno, branićemo Jerusalimsku patrijaršiju, uključujući i odbranu očuvanja njene svojine.“

Jevrejske radikalne javne organizacije nepravedno osporavaju vlasništvo nad određenim brojem hodočasničkih domova Jerusalimske patrijaršije u hrišćanskoj četvrti Jerusalima. Ako ova zdanja dospeju u ruke radikalima, milioni hrišćana koji svake godine dolaze u Jerusalim možda neće moći da pristupe takozvanoj „hodočasničkoj stazi“ – ulici koja počinje od Jafske kapije u Starom gradu i vodi do Hrama Groba Gospodnjeg, a pravo prolaska ovom stazom do najveće svetinje za hodočasnike može biti izgubljeno.

NJegova svetost Patrijarh Kiril ukazao je na ogromnu opasnost od radikalizma, koji se veštački podstiče religioznom idejom, „jer verski ratovi predstavljaju ono od čega je čovečanstvo vekovima patilo“.

Predstojatelj Ruske pravoslavne crkve je podsetio da je hrišćanstvo religija mira, a pošto je najvažnija zapovest hrišćana – voli Gospoda Boga svoga i bližnjega svoga kao samoga sebe (v. Mk. 12, 30–31), hrišćanska ideja ne može biti praćena bilo kakvim radikalizmom. „Nadamo se da će našu propoved bez ikakve prinude prihvatiti oni kojima je ova propoved upućena“, naglasio je NJegova svetost.

Navodeći da je ispoljavanje radikalizma i fanatizma u međureligijskim odnosima veoma opasno, i da se to ne odnosi samo na Svetu zemlju, već i na druge regione sveta, NJegova svetost je rekao: „Zato se Ruska pravoslavna crkva uvek zalaže za dijalog, uključujući i dijalog sa predstavnicima drugih religija, kako bismo tražili zajedničke stavove i nastojali da stvorimo zajednički pristup onome što se sada dešava u svetu i međureligijskim odnosima. Ovom radu pridajemo veliki značaj.“

***

Tokom akcije održane 9. decembra 2021. godine predstavnici hrišćanskih Crkava podsetili su na potrebu očuvanja statusa kvo Starog grada u Jerusalimu, a naročito takozvane „hodočasničke staze“. Učesnicima akcije obratio se NJegovo blaženstvo Patrijarh jerusalimski i cele Palestine Teofil III.

Na dan 13. decembra trinaest hrišćanskih Patrijaraha i poglavara jerusalimskih Crkava izdalo je saopštenje, skrenuvši pažnju državnih vlasti i javnosti na činjenice o fizičkim napadima i uvredama sveštenstva, napadima na hrišćanske crkve i vandalskim aktima nad svetinjama, kao i o pokušajima da se naruši celovitost i kulturni identitet hrišćanske četvrti Starog grada sa ciljem da se hrišćanska zajednica ukloni iz Jerusalima.

Govoreći na svečanom događaju u Jordanu 21. decembra, NJegovo blaženstvo Patrijarh Teofil je istakao da su ovakve akcije radikalnih grupa diktirane željom da se hrišćani proteraju iz Jerusalima i drugih delova Svete zemlje.

Izvor: Mospat

CATEGORIES
Share This