Ruski mitropolit: Nema govora o ujedinjenju pravoslavaca i katolika

Ruski mitropolit: Nema govora o ujedinjenju pravoslavaca i katolika

Ujedinjenje Rimokatoličke i Pravoslavne crkve nije na dnevnom redu, izjavio je šef Odjeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Volkolomski Ilarion.

 

– Nema govora o ujedinjenju Crkava – ni na zvaničnom niti na nezvaničnom nivou. Međutim, možemo razgovarati o tome da se, napokon, prekine rivalstvo, konkurencija, neprijateljstvo koje je postojalo tokom mnogih stoljeća – izjavio je mitropolit Ilarion televiziji “Rusija 24”.

Pošto raskol između pravoslavaca i katolika postoji već hiljadu godina, nagomilano je mnogo nesuglasica. Postoje i razlike – u razumijevanju osnovnih hrišćanskih dogmi, u poštovanju svetaca. Mnoge svece Rimokatoličke crkve ne priznaje pravoslavna crkva i obrnuto.

Ruska pravoslavna crkva, prema riječima mitropolita Ilariona, nikad neće prihvatiti uniju sa katolicima. Međutim, izjave koje se u čule od pape Franje i njegovih prethodnika u kojima se direktno govori o “mnogobrojnim greškama”, predstavljaju “važan doprinos u normalizaciji odnosa između pravoslavnih i katolika”, naglasio je mitropolit Ilarion.

Ranije je bilo objavljeno da bi u doglednoj budućnosti mogao biti održan sastanak rimskog pape i patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Kirila.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This