Roda Đura se odomaćio u Sremskoj Mitrovici, a zna i gdje da potraži hranu (FOTO)

Roda Đura se odomaćio u Sremskoj Mitrovici, a zna i gdje da potraži hranu (FOTO)

Umjesto da prezimi na jugu Afrike sa pripadnicima svoje vrste, jedna roda je odlučila da ostane u Sremu. Zimu provodi na krovovima Sremske Mitrovice i najčešće posećuje pijacu.

Umjesto mora i okeana, Đura je preletio samo rijeku Savu. Prije mjesec dana, iz Mačve se preselio u Srem, piše RTS.

– Ona nam je već postala pitoma životinja. Ona je naš Đura, mi je tu hranimo. Ona lijepo šeta ovuda. Tako je zaostala nekako iz svog jata. Sad je bilo malo snega, mi smo gledali kartona da joj stavimo da ne stoji na zimi. Roda je dobra životinja – kaže jedna Mitrovčanka.

Nema svoje gnijezdo i uglavnom je na krovovima. Na pijacu svakog dana dolazi u isto vrijeme i to najčešće je kod ribarnica.

– Dođe svako jutro do osam sati, bude jedno par sati tu, odleti, onda je mi nahranimo. Uglavnom girice jede – navodi jedan od vlasnika tezge na pijaci.

FOTO: RTS / SCREENSHOT
FOTO: RTS / SCREENSHOT

Đura još nema ni godinu dana. Stučnjaci vjeruju da se zbog neuhranjenosti nije uputio na daleki put.

– To je mlada ptica, vjerovatno slabo othranjena ili je neko od roditelja uginuo. Vjerovatno je sama procijenila da je bolje da ostane ovde, nego da se seli na jug. Obično od deset jedinki koje idu na jug, od mladih ptica, samo jedna stigne na cilj – napominje Mile Đukanović, predsednik Udruženja sitnih životinja iz Sremske Mitrovice.

Cilj Sremaca je da Đura na proleće jato sa juga dočeka u njihovom gradu. Ukoliko zima bude jaka, obezbediće mu i tople prostorije.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This