Rock baka proslavlja 82. rođendan

Rock baka proslavlja 82. rođendan

 

Na današnji dan 1939. godine, u gradiću Natbush u Tennesseeju, rodila se Anna Mae Bullock, danas poznatija kao Tina Turner.

 

Dobitnica osam nagrada Grammy, pjevačica, glumica, kompozitorka i plesačica, jedna od najvećih rockerskih ličnosti svih vremena, žena koja je čak sa dva singla ušla u Grammy Hall of Fame, baka i kraljica rock and rolla.

Ova legendarna pjevačica svoju karijeru započela je kao dio dua Ike & Tina Turner. Publika ju je obožavala zbog energičnih nastupa i snažnoga glasa, a svojim je hitovima osvojila cijeli svijet.

Roditelji legendarne pjevačice bili su siromašni, a nakon što su se rastali, Tinu i njenu sestru odgojili su baka i djed. Još kao tinejdžerka Tina se počela kretati u R&B krugovima gdje se upoznala s modernom muzikom. Ike Turner u to je vrijeme bio vođa grupe Kings of Rhythm, za koju mnogi govore da je jedan od prvih bendova koji je krenuo s rock’n’rollom, a Tina ga je upoznala u jednom noćnom klubu. Otpjevala je njegovu pjesmu “You Know I Love You” i tu je počela njihova priča, iako joj se Ike na prvi pogled nije ni svidio. “I Idolize You”, “It’s Gonna Work Out Fine”, “Poor Fool” i “Tra La La La La” samo su neke od hitova koje je ovaj slavni par objavio sredinom 60-ih godina.

Ike je svo vrijeme bio nasilan prema njoj pa je Tina odlučila da pobjegne. Još dok su bili zajedno, muzičar je u kući u kojoj je živio sa Tinom dovodio ljubavnice, a legendarna pjevačica u memoarima iz 2018. godine otkrila je brojne detalje iz njihove veze.

Nakon razvoda od Ikea, Tina je započela uspješnu samostalnu karijeru. Okrenula se budizmu kako bi pronašla mir, a jedno je vrijeme nastupala u puno manjim dvoranama od onih na koje je dotad bila navikla. Nije joj to previše smetalo jer je bila napokon slobodna. Tina se tražila, a samostalna karijera krenula joj je nakon što je 1984. godine objavila hit-pjesmu “Private dancer” i potpisala ugovor za diskografsku kuću EMI. Singl “What’s Love Got to Do With It” u Americi je došao do prvog mjesta top-lista, a osvojila je i Grammy.

Pravu ljubav pronašla je tek kasnije, a 2013. godine se udala za dugogodišnjeg partnera Erwina Bacha. Par se skrasio u Švajcarskoj, a Tina danas kotira kao jedna od najvećih muzičkih diva na svijetu. Turner je posljednji put na turneju kranula 2008. godine, a tim je povodom proslavila i 50 godina na svjetskoj sceni. Radi se o jednoj od najuspješnijih turneja svih vremena, a Tina je i ranije rušila rekorde. 80-ih godina je svojom turnejom srušila Guinnesov rekord za najuspješniju turneju samostalnog izvođača ikada i taj je naslov držala dugo vremena.

Časopis Rolling Stone je Tinu Turner svrstao među 100 najboljih muzičara u istoriji, vlasnica je zvijezde na Stazi slavnih u Hollywoodu, tokom karijere je osvojila čak 12 Grammyja, od kojih je jedan i onaj za životno djelo.

2003. godine je postala državljanin Švajcarske, odbacivši američko državljanstvo.

Strašna žena.

Srpskakafe

 

CATEGORIES
Share This