Radnik UIO Emir Mešić prijavio korupciju, pa dobio otkaz

Radnik UIO Emir Mešić prijavio korupciju, pa dobio otkaz

Emir Mešić, bivši radnik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), koji je prije četiri godine odlučio prijaviti sumnju u korupciju, a zatim dobio i zvanični status zaštićenog prijavioca korupcije, dobio je otkaz.

Mešić je gostujući u podkastu „Pretres“, koji zajedno realizuju portal CAPITAL i Transparency International u BiH, rekao da je nedavno dobio rješenje o prestanku radnog odnosa te da iako je dobio status zaštićenog prijavioca korupcije, ovo pokazuje da u suštini nema nikakvu zaštitu.

„Tu zaštitu nisam dobio od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije niti u tri disciplinska postupka koja su vođena protiv mene. Očekivao sam zaštitu u skladu sa zakonom koja podrazumijeva zaštitu prijavitelja korupcije od odmazde, od degradiranja, progona i disciplinskih postupaka“, rekao je Mešć.

Međutim, ništa od toga nije dobio. Mešić je, nakon što je prijavio korupciju, premiješten na drugo radno mjesto, protiv njega su vođena tri disciplinska postupka, a na kraju je dobio i otkaz.

„Ti postupci su odmazda direktora UIO Mire Džakule zbog toga što sam prijavio korupciju“ kazao je Mešić.

On je podsjetio da su ti postupci pokrenuti nakon što je 2018. prijavio korupciju u radu ove institucije u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala i obračunom kod primjene ugovora o iznajmljivanju, čime se nanosi šteta budžetu BiH.

„Od tada počinje progon. Prvo je bio premještaj, a zatim su krenuli disciplinski postupci, koji su vođeni paralelno, u istim terminima kada sam svjedočio kod Agencije za istrage i žaštitu. Obrazloženja za disciplinske postupke su bila da sam prekoračio ovlaštenja i da sam na određen način zanemario ugovornog dobavljača. To je klasičan spin. Ja sam branio interes UIO jer naš dobavljač nije poštovao ugovor i primjenjivao Zakon o javnim nabavkama, za što imam svjedoke“, kaže Mešić.

Drugi disciplinski postupak je, dodaje, bio zbog javnog prijavljivanja.

„Dakle, kada sam počeo da dobijam odmazdu od strane prijavljenog menadžmenta i nakon što sam vidio da Tužilšatvo BiH ne radi po mojoj prijavi, ja sam javno prijavio“, rekao je on i dodao da je zbog tih disciplinskih postupaka tužio UIO zbog diskriminacije.

Kazao je i da je Agencija za istrage i zaštitu BiH potvrdila da postoji šteta za budžet BiH, ali da je problem kod Tužilaštva BiH.

„Na sastanku kod postupajućeg tužioca dobio sam odgovor da će završiti predmet, ali da ne zna dokle će ići zbog uticaja politike. To je bio nezvaničan razgovor, a zvanično sam nakon četiri godine dobio dopis da je donesena odluka o nesporvođenju istrage. Ima još određenih dopuna, ali to ide nailazi na veliki otpor, jer se vezuje za stranačku pripadnost držaoca terminala“, kazao je Mešić.

Cijeli razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu ili poslušajte na SoundClaud.

CATEGORIES
Share This