Radnici odlaze iz Srpske zbog niskih plata

Radnici odlaze iz Srpske zbog niskih plata

– Osamdeset šest odsto radnika u Republici Srpskoj bi napustili svoje radno mjesto zbog niske plate – rezultat je istraživanja Saveza sindikata Republike Srpske. Dvije trećine radnika ne može da pređe iznos prosječne plate od 911 maraka, koliko je izračunata u junu ove godine, a ogroman broj radi za minimalnu platu od 450 maraka koja pod hitno mora da se poveća, poručuju sindikalci.

“Profit poslodavaca je rastao za 11 odsto, dok plata radnika nije porasla ni za tri odsto”, poručuje Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.  Ona je pozvala poslodavce da potpišu barem granske kolektivne ugovore na sastanku koji je zakazan za početak septembra.

I na ovoj konferenciji su sijevale varnice na relaciji sindikat – poslodavci.

“Plata mora da se zaradi.” kategoričan je Dragutin Škrebić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

U sjenci tenzija između sindikalaca i poslodavaca ostali su predstavnici Vlade Srpske koji bi trebalo da su prva adresa u rješavanju problema sive ekonomije i odlaska radnika.

“Mi nemamo podatke koliko je radnika otišlo, već samo koliko je zaposleno u Srpskoj, a to je 269 hiljada što je najveći broj do sada. Takođe, ne znamo kolika je prosječna plata u privatnom sektoru, nego u cijeloj RS i ona je 911 konvertibilnih maraka.” rekao je ministar rada Duško Milunović.

Zakon o podsticajima u privredi RS stupio je na snagu 1. jula ove godine i iz Vlade Srpske očekuju da će se njegovi efekti vidjeti krajem godine.

 

(BN TV)

 

 

CATEGORIES
Share This