Radnici Elektroprivrede RS i muke sa radnim učinkom

Radnici Elektroprivrede RS i muke sa radnim učinkom

Umjesto najavljenog povećanja plata, ostvarenog po osnovu uvećanja cijene rada sa 150 na 158 maraka, veći broj radnika Mješovitog holdinga (MH) Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) dobio je umanjenu januarsku zaradu, jer je Uprava ovaj mjesec smanjila izdvajanja za radni učinak, saznaje “Direkt”. 

Manje para na računu uznemirilo je radnike i u kolektiv unijelo, bar za sada, stidljivu pobunu. Ne dođe li do promjena u korist radnika, najave su da bi potezi mogli biti radikalniji. Kako saznajemo, Sindikalni odbor ERS-a zatražio je hitan sastanak sa generalnim direktorom Lukom Petrovićem i već ga je obavijestio da će 1. marta organizovati štrajk upozorenja. Prethodno, sindikalci su imali sastanak sa Upravom ERS-a, na kome nije bio Petrović, ali, kako navode, nisu uspjeli da postignu dogovor. 

Sindikalni odbor je i prije nekoliko dana upozorio Upravu ERS-a na veliko nezadovoljstvo među radnicima koje je izazvala odluka o smanjenju radnog učinka za januar sa 12 na 5 posto. Radnici traže uzrok tome kao i odgovor na pitanje kako će se u narednom periodu određivati iznos radnog učinka. 

Naime, prema Kolektivnom ugovoru (KU) ERS-a iz juna 2021. godine izdvajanje za radni učinak u bruto masi za plate je do 12%. Umjesto uobičajnih 12%, koliko je, prema tvrdnjama Sindikata, bilo izdvajanje za radni učinak sve vrijeme od potpisivanja tog KU, Uprava je ovaj mjesec izdvojila tek 5%.

Pojašnjavamo, prema KU radni učinak se određuje na osnovu kvaliteta i obima obavljenog posla radnika i njegovog doprinosa ukupnom poslovnom rezultatu poslodavca. Isplata radnog učinka se vrši samo u mjesecima u kojima je ostvaren planirani rezultat poslovanja. Po osnovu ostvarenog radnog učinka plata radniku se može povećati za 30 posto tokom mjeseca ili smanjiti za 15 posto, stoji u KU MH ERS-a. 

Da li je u pitanju zaista manji obim ili lošiji kvalitet posla koji su radnici obavljali u prazničnom mjesecu ili je tek posrijedi paušalna procjena, nismo uspjeli da saznamo. O ovom pitanju se iz Uprave ERS-a za sad ne oglašavaju.

Ni u Sindikatu nisu rječiti. 

Predsjednica Sindikalnog odbora ERS-a Koraljka Kovačević Markov kazala nam je u utorak da je na sastanku i da će nas pozvati kada bude u prilici da razgovora, no do objave ovog teksta ona to nije učinila.

Na zvaničnoj web stranici Sindikata ERS-a o ovome ni riječi. 

Osim teksta zadovoljstva zbog potpisivanja Aneksa II Kolektivnog ugovora, kojim je povećana cijena rada te poziva na sjednicu Odbora sindikata, novijih objava nema. 

 

 

 

CATEGORIES
Share This