Prve nagrade idu u Bileću

Prve nagrade idu u Bileću

Udruženje guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće apsolutni je pobjednik 13. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva „Drino vodo žubora ti tvoga“ koji je održan u Vojkovićima. Članovi ovog društva osvojili su prve nagrade za najbolji literarni rad i najbolji scenski prikaz i drugu nagradu za žensko izvorno pjevanje.

U nagrađenom literarnom radu opisani su detalji obilježavanja krsne slave u Hercegovini, od pripreme slavske trpeze do običaja nazdravljanja i držanja zdravice. U prikazu, za koji je scenario pisao Gojko Vuković, dočarana je tradicionalna prošnja mlade u našim krajevima.

„Na sceni smo prikazali kako se nekada dolazilo u prošnju mlade. U prvoj sceni domaćica ulazi sa burilom vode na leđima i saopštava đedu da će se desiti nešto lijepo, da će im u kuću doći prosci. Radnja se dalje odvija po starim običajima.“, kaže jedan od aktera scenskog prikaza Radislav Uljarević koji tumači lik đeda.

Pravila takmičenja nalagala su da kulturno- umjetnička društva snime scenski prikaz da bi žiri Festivala izabrao sedam najboljih koji su se predstavili publici u Vojkovićima. Simpatije i naklonost publike osvojila su društva iz Bileće i Kotora, te su ova dva scenska prikaza i bili glavni konkurenti za osvajanje prvog mjesta.
„Na festivalu se rodilo pravo prijateljstvo između nas i članova društva „Grbalj“. Dogovorili smo se da onaj ko pobjedi ima zadatak da organizuju druženje i program u svom gradu. Radujemo se što ćemo našoj publici pružiti mogućnost da vidi prikaz prošnje u Hercegovini i svadbe u Boki.“, kaže Uljarević.
Radislav Uljarević ističe da su ponosni na osvojenu nagradu,ali i zadovoljni što su na pravi način predstavili Bileću i cijelu Hercegovinu. Kako kaže, važno je da se mladi interesuju za našu tradiciju i da se pridružuju Udruženjima koji od zaborava čuvaju običaje našeg kraja.
Na saboru je učestvovalo 113 pjevačkih grupa iz oko 60 kulturno- umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

(Radio Bileća)

CATEGORIES
Share This