Protesti u Banjaluci su opravdani i ne znače rušenje Srpske!

Protesti u Banjaluci su opravdani i ne znače rušenje Srpske!

“Izaći na proteste ne znači da će se srušiti Republika Srpska i da će nestati”, poručio je politički analitičar Željko Avramović u emisiji “Puls” BN televiziji

Politički analitičar Željko Avramović smatra da su protesti u Banjaluci koje je najavio gradonačelnik Draško Stanivuković za 2. oktobar opravdani i poželjni u svakom društvu.

“Izaći na proteste ne znači da će se srušiti Republika Srpska i da će nestati. Ne! Vi ćete izaći i protestovati zbog nečega što vi smatrate da je vama uskraćeno. Bilo šta. Nema crtanog filma na RTRS-u – protestuj! Pa pogledajte sve zemlje zapadne Evrope. Bogate su, zemlje srećnih ljudi, svaki dan protestuju i zato im i jeste dobro, zato i žive dobro – što se svaki dan bune i traže više i ne daju vlastima da im daju na kašičicu. Ljudi se bore za sebe”, kazao je Avramović.

Jedan od razloga protesta jesu umanjene medijske slobode. S tim u vezi, gašenje signala BN TV, Avramović ocjenjuje skandalazoznim.

“Mislim da tu ima mnogo elemenata krivičnog djela i od RAK-a i od Javnog servisa Srpske. Samo u Sjevernoj Koreji, nekada Iranu i Avganistanu imate slučajeve gušenja slobode medija. To ne služi na čast nikome”, rekao je on.

Istovremeno, Avramović kaže da je politička scena u Srpskoj trenutno podijeljena u dva tabora. Na jednoj strani su SDS, PDP i DNS, dok je na drugoj strani, ističe on, SNSD sam. Ključ pobjede prvih je zajednička lista.

“To znači da DNS, PDP i SDS izađu zajedno na izborima sa jedinstvenom listom za Narodnu skupštinu, Parlamentarnu skupštinu, predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH. Milim da je opozicija shvarila da ima dva puta. Jedan, da se takmiče ko će biti vođa opozicije i da idu razjedinjeno, a da SNSD ponovo pobijedi”, dodaje on.

Sve nesreće koje su zadesile BiH u posljednjih 25 godina nisu kreirali iz predstavnici međunarodne zajednice već su za sve krive vlasti koje je narod izabrao, navodi Avramović. Istovremeno, vlasti se hvale uspjehom.

“Samo je pitanje da li ovaj narod hoće da vjeruje više svojim očima ili priči? Ja samo predlažem svim ljudima prije nego što upale televizor neka otvore frižider i neka pogledaju u novčanik. Ako su zadovoljni sa ta dva pogleda onda je super ono što će da vide na televiziji”, ističe Avramović.

Osvrćući se na novo rukovodstvo OHR-a, Avramović kaže da formalno, Savjet bezbijednosti nije ozvaničio početak mandata visokog predstavnika Kristijana Šmita, ali je Šmit suštinski u BiH započeo svoj mandat i to je jedino bitno.

“Podržala ga je većina velikih svjetskih sila, a Rusija i Kina koje nisu neće žrtvovati svoje interese zbog Republike Srpske i BiH”, izjavio je Avramović u emisiji “Puls” BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This