Proslava 50 godina mature gatačkih gimnazilaca i priča o divnim ljudima i nekad ozbiljnom školstvu

Proslava 50 godina mature gatačkih gimnazilaca i priča o divnim ljudima i nekad ozbiljnom školstvu

Juče se u Gacku okupila četrdeseta generacija gatačke gimnazije, ona koja je poslednje školsko zvono čula 1972. godine, juče je u SŠC “Pero Slijepčević” ponovo sjela u školske klupe.

Evocirali su uspomene na školske dane, kad je školstvo bilo na visokom nivou, a gatačka gimnazija na prostorima bivše SFRJ nosila epitet čuvene.

U prilog tome ide i činjenica da je u ovoj generaciji upisano 103 učenika u gimnaziju, a da je njih 60 uspjelo da je završi. Sjetili su se i svojih razrednika upokojenog Hadži Velemir- Veša Avdalovića i Miša Bubala koji ima 82 godine i živi u Bileći, ali nije uspio prisustvom uveličati ovaj skup. Sjećaju se da su se za vrijeme njihovog školovanja na direktorskim funkcijama smjenjivala dva Kovačevića, Savo i Duka, a još jedno ime iz ove porodice je vezano za njihovo školovanje. Riječ je o profesorici biologije Vasiljki – Mici (udatoj Verić), koja se juče družila sa maturantima i istakla da joj je ovo bila prva generacija kojoj je predavala, a danas uživa u penzionerskim danima u Gacku. Iz ove generacije od svršenih maturanata većina je upisala fakultete i sa odličnim predznanjem uspjela da ih završi. To su bila vremena kada se omladina nakon diplomiranja vraćala u rodno mjesto, pa se tako i u ovoj generaciji dosta njih vratilo da pomogne razvoj Gacka, a i završavanje fakulteta im se poklopilo sa izgradnjom RiTE i pokretanjem brojnih preduzeća u ovom kraju.

Jedan od njih je i Miodrag Doder dipl.ing.maš., koji je obavljao odgovorne funkcije u Termoelektrani, a bio je i istaknuti sportski radnik i kao predsjednik FK “Mladost” Gacko ispisao je najslavnije stranice u istoriji ovog kluba, kada su fudbaleri iz ovog malog mjesta nastupali u Premijer ligi BiH, a na stadionu “kraj pilane” svoje oružje redom polagali Sarajevo, Željo, Velež, Čelik…

Sinoć se sa svojim drugovima sreo i Siniša- Sinko Zirojević, koji važi za jednog od boljih fudbalera ovog kluba u predratnom periodu, a svoje fudbalsko umijeće pokazao je i u trebinjskom Leotaru. Kad su u pitanju oni koji su po završetku studija ostali da svoje znanje pokazuju van Gacka tu je na daleko čuveni dr. Milimir- Mišo Košutić Specijalista ortopedske hirurgije.

Za njega važi da je pomogao svakome ko je do njega došao, a u šali će vam na ovim prostorima reći da i niste naručito povriđeni ako niste do Miša došli.

Divna priča, o jednom vremenu i ljudima koji će dok su živi o njemu pričati.

Kroz Staru Hercegovinu

CATEGORIES
Share This