Proizvođači peleta ekstraprofitiraju na račun građana

Proizvođači peleta ekstraprofitiraju na račun građana

Ukoliko se dozvoli izvoz peleta nakon 24. septembra, najavljuje se drastično poskupljenje ove vrste ogreva i to na 1.000 KM po toni, ukoliko ga ostane na domaćem tržištu.

Sagovornici “Nezavisnih” smatraju da je ovo veliki bezobrazluk proizvođača te da oni ostvaruju ekstraprofit u ionako teškoj situaciji i velikoj inflaciji koja nas je zadesila.

Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, rekao je da cijena peleta nije ni blizu realne te da je ovo klasični bezobrazluk proizvođača.

“Za proizvodnju tone peleta nisu potrebna ni dva metra bukve, koja se smatra jednom od najkvalitetnijih vrsta drveta za ogrev, i ako je trenutna cijena oko 200 KM za dva metra, gdje je onda taj ostali dio do 700 KM, koliko je otprilike trenutna cijena po toni”, upitao je Vasilić.

Kako je istakao, u Udruženju su računali da je ukupna cijena proizvodnje nešto veća od 400 KM te da bi cijena za kupce trebalo da bude sigurno ispod 500 KM.

“Ono što je još jedan problem jeste kakav mi to pelet dobijamo. U Austriji ili Italiji, gdje izvozimo pelet, on je sasvim bijel, dok je kod nas sav crn. Za proizvodnju peleta za nas koristi se sve moguće, od drveta, piljevine, kore, svega, dok tamo prodajemo čisto drvo i kvalitet je sigurno bolji. I onda oni hoće da cijena peleta bude ista kao u inostranstvu, a kvalitet se ne može porediti”, pojasnio je Vasilić.

Slično mišljenje ima i Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, koji je naveo da proizvođači peleta i u ovako teškoj situaciji i inflaciji uzimaju ekstraprofit na račun građana.

“Vidjeli smo da se domaći proizvođači i u vezi sa drugim životnim namirnicama nisu ponašali domaćinski, odnosno da nisu vodili brigu o potrošačima u Republici Srpskoj i BiH, već im je prioritet ekstraprofit. Neophodno je da se produži Odluka o zabrani izvoza peleta kako bi naše tržište, koje je najbitnije, imalo dovoljne količine za predstojeću zimu”, kazao je Srdić.

Milko Grmuša, pravnik i odbornik u Skupštini grada Banjaluka, istakao je da će napisati zahtjev Republičkoj inspekciji da se izvrši kontrola svih koji trguju peletom i to ne samo proizvođača.

Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa” iz Sarajeva, istakao je da je potrebno da se zabrana izvoza peleta produži, inače sigurno neće biti dovoljno ove vrste ogreva za potrebe domaćeg stanovništva.

“Zabranom bi se riješio veći problem od same cijene, koja je trenutno u žiži javnosti, a to je da će biti dovoljno peleta za potrebe građana BiH. Ako izvoz počne od 24. septembra, svi proizvođači će se okrenuti ka izvozu kako bi maksimalno profitirali, jer su u inostranstvu više cijene nego na našem tržištu”, naglasio je Helać.

Inače, proizvođači peleta iz Republike Srpske najviše se zalažu da se što prije ukine zabrana izvoza, dok su iz federalnog Ministarstva trgovine poslali zahtjev da se produži zabrana izvoza te da je realna cijena peleta po toni od 400 do 450 KM.

(BN/Nezavisne)

CATEGORIES
Share This