Prikazan dokumentarnog filma „Sveti Vasilije Ostroški-svedok Vaskrsenja“

Prikazan dokumentarnog filma „Sveti Vasilije Ostroški-svedok Vaskrsenja“

Petka Luković i Branislav Ilić: Sveti Vasilije Ostroški je nastavnik koji nas uči da ljubav prema Bogu i bližnjima stožer našeg života

Sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog dr Irineja, u svečanoj dvorani Svetosavskog doma pri Svetovračevskom hramu u Futogu, u nedelju 26. decembra održano je prikazivanje dokumentarnog filma „Sveti Vasilije Ostroški-svedok Vaskrsenjaˮ, autora Branislava Ilića, katihete. Prvom prikazivanju navedenog filmskog ostvarenja u Eparhiji bačkoj prisustvovao je veliki broj sveštenikâ, veroučiteljâ i vernog naroda iz Futoga, Veternika, Novog Sada i okoline.

Budući da su dokumentarni film o Svetom Vasiliju Ostroškom iznedrile istoimene emisije koje su u aprilu i maju mesecu ove godine emitovane na talasima Radio-Besede, posebnu radost na ovom sabranju svojim prisustvom učinili su medijski delatnici Radio-Besede, koji su autoru filma bili podrška u ovom velikom sabornom delu, kako u pogledu radijskih emisija, tako i u pogledu filma.

Na početku ovog duhovnog sabranja pozdravno slovo izgovorio je protoprezviter Željko Tešić, nastojatelj Svetovračevskog hrama u Futogu. Prota Željko je pozdravio prisutno sveštenstvo, drage goste i sabrani verni narod, rekavši da je svetovasilijevsko sabranje veliki blagoslov za Futog, osobito jer je ovo prvo prikazivanje filma „Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenjaˮ u Eparhiji bačkoj.

Nakon prikazivanja filma čiju produkciju potpisuje Televizija Hram, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, upriličeno je predavanje u okviru kojeg su o Svetom Vasiliju Ostroškom govorili katiheta Branislav Ilić, autor filma, i veroučiteljica Petka Luković.

U svom izlaganju veroučiteljica Petka Luković je govorila o dokumentarnom filmu posvećenom ostroškom čudotvorcu i podelila svoja svedočanstva iz života u neposrednoj blizini manastira Ostroga. Sve što se dotakne Hrista, i sve što živi Hristom biva preobraženo, to nam potvrđuje i ostroška pećina koja je postala mesto sabranja i mesto koje svetli tom Božjom svetlošću, svetlošću koja preobražava. Mi težimo da se prosvetlimo Hristovom ljubavlju kao što je to učinio Sveti Vasilije Ostroški, a u kojoj meri se on sjedinio sa Bogom vidimo kroz njegov život, istakla je Petka Luković.

Danas smo na svetoj Liturgiji čuli priču koja se čita u ovu nedelju svetih Praotaca, u ovu drugu nedelju pred praznik Roždestva Ovaploćenog Logosa Gospoda našeg Isusa Hrista, u kojoj smo čuli kako nas Gospod poziva na gozbu. Gozba je autentični način pokazivanja ljubavi prema nekome, tako Gospod na Liturgiji ugotovljuje tu veliku i najsavršeniju gozbu koju nazivamo svetom Liturgijom i Tajnom nad tajnama. Sveti Vasilije je živeo vođen tom istinom da je celokupan hrišćanski život sagledan kao jedna velika gozba, istakao je katiheta Branislav.

Govoreći o Svetom Vasiliju Ostroškom, katiheta Branislav je posebno ukazao na značaj svetiteljevih netljenih moštiju. Pobožno poštovanje svetiteljskih moštiju prirodan je i sastavni deo poštovanja i molitvenog prizivanja svetiteljâ. Stoga je sasvim prirodno ukazivati pobožno poštovanje i jednom i drugom svetom sasudu Božije blagodati, ukazao je katiheta Branislav govoreći o poštovanju svetih moštiju koje su delo ljubavi Božje.

Autor ovog dokumentarnog filmskog ostvarenja je u nastavku sa prisutnima podelio utiske i svedočanstva sa snimanja filma koji je doprinos obeležavanju 350-godišnjice upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog.

Protoprezviter Željko Tešić je zablagodario gostima na velikoj radosti koju su doneli svojim pregalaštvom, trudom i ljubavlju, a potvrdili je rečima i poukama kojima su oplemenili ovo blagosloveno sabranje, te je u ime Crkvene opštine futoške katiheti Branislavu Iliću i veroučiteljici Petki Luković uručio prigodne darove.

IN4S

CATEGORIES
Share This